Twee afvaarten uitgevallen door acties veerdienst Ameland

Gisterochtend zijn er twee afvaarten van en naar Ameland met en uur vertraging uitgevoerd als actie voor een betere CAO bij Wagenborg Passagiersdiensten. Dit was het gevolg van het niet reageren op het ultimatum dat was gesteld.

De boot van 9:30 vanaf Ameland bleef een uur langer liggen en de boot van 10:30 bleef ook een uur wachten op Ameland tot vertrek. Hierdoor verviel er uiteindelijk één afvaart en de tweede liep een uur vertraging op. Er kon pas woensdagmiddag bekend worden gemaakt welke acties uitgevoerd zouden worden. Het personeel en de vakbonden wilden graag een publieksvriendelijke (bijvoorbeeld een gratis overtocht) actie houden, maar dit bleek niet mogelijk doordat de actievoerders toegang tot het terrein van Wagenborg was ontzegd.

Door de onzekerheid waren er volgens directeur Van Langen mensen die afzagen van hun reis, zo meldt hij tegenover de Volkskrant: “Er zijn de hele week al toeristen die thuisblijven omdat ze niet zeker weten of de boot wel vaart. De acties gaan over de rug van de economie van de eilanden.”

Door de vele vertragingen en de toename van extra afvaarten neemt de werkdruk toe. De werknemers willen daarvoor een stukje waardering terug. Daarom willen zij een loonsverhoging van €1000 bruto per jaar.

Volgens Van Langen is de looneis buitenproportioneel. Wagenborg betaalt al beter dan gemiddeld in de branche, aldus de directeur van Wagenborg. Hij wil vasthouden aan de in de cao vastgelegde procentuele loonstijging.

Passagiers die vrijdag een uur of meer vertraging op liepen door de acties hadden begrip voor de situatie. Sommigen hadden echter liever wat publieksvriendelijkere acties gezien.

Bronnen: Omrop Fryslân (1) (2), Volkskrant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *