Veerboten Doeksen onderdeel anti-terreuroefening

Afgelopen week waren de veerboten van Rederij Doeksen toneel voor een anti-terreuroefening van de Dienst Speciale Interventies (DSI). Dinsdag was de veerboot Midsland onderdeel van de oefening en afgelopen woensdag de veerboot Spathoek.

De oefening werd op verzoek van ATLAS, een samenwerkingsverband van interventie-eenheden, politie en leger van landen van de Europese Unie. Dit keer werd de oefening georganiseerd door de Nederlandse DSI. De DSI heeft als taak terroristische misdrijven of groot geweld aan te houden, tegen te houden of uit te schakelen. Doel van de oefening was om gezamenlijk te trainen en van elkaar te leren om in een echte situatie beter te kunnen handelen. Er deden 175 lieden van ATLAS mee en zij maakten gebruik van snelle motorboten, waterscooters en helikopters. Tijdens de oefening waren er 450 figuranten aan boord.

Op dinsdag, bij de ‘kaping’ van de Midsland was het scenario als volgt:

Er is geen radiocontact meer met een passagiersschip dat van Hamburg naar Amsterdam vaart. Ter hoogte van het Duitse Cuxhaven is alle communicatie weggevallen.

Ten oosten van Vlieland grijpen de Europese interventie-eenheden in. Het schip word geënterd en de terroristen worden met verfkogels uitgeschakeld of bij de entering gevangen genomen. Nadat het dek is veroverd, worden alle binnenruimtes veiliggesteld. Tijdens de actie is er nog geen medisch personeel aanwezig. Dit kan pas aan boord als de hele operatie is afgerond en de kust veilig is. Daarom moeten speciale DSI-leden de zwaargewonden stabiliseren.

De politie publiceerde enkele spectaculaire beelden:

Fotoalbum

De route van de Spathoek afgelopen woensdag
De route van de Spathoek afgelopen woensdag
Terrorist op de Midsland
Terrorist op de Midsland
Waterscooter terreuroefening
Waterscooter terreuroefening
Enteren veerboot
Enteren veerboot
Enteren veerboot 2
Enteren veerboot 2
Overmeesteren veerboot
Overmeesteren veerboot
Terroristenbestrijding
Terroristenbestrijding

Bronnen: Politie.nl, Reformatorisch Dagblad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *