22Sep

Negen jaar cel voor brandstichting op veerboot DFDS

22-09-2014 door Redmer van der Meer (admin)

De Britse passagier die december vorig jaar brand veroorzaakte aan boord van de veerboot King Seaways moet hiervoor negen jaar de cel in. De brand bracht alle passagiers aan boord in gevaar en 23 mensen moesten onderzocht worden in het ziekenhuis. De dronken Brit veroorzaakte de brand doordat hij wiet aan het roken was in zijn hut.

De King Seaways was op de betreffende avond onderweg van Newcastle naar IJmuiden (Amsterdam). Zo’n 25 mijl uit de kust ging het mis. De Brit Boden Hughes moest eerst al door het personeel naar zijn hut gebracht worden omdat hij te dronken was om hier zelf heen te gaan. In de hut wilde de Brit vervolgens wiet roken. De aansteker die de Brit gebruikte liet kleding op zijn bed ontvlammen. Hierdoor ontstond er brand in zijn hut. Door snel optreden van de bemanning van het schip en de sprinklerinstallatie kon een ramp voorkomen worden. Inmiddels werden de 946 passagiers door een noodsignaal geacht naar het buitendek te gaan. De passagiers op de buitendekken waren bang en toonden de eerste tekenen van paniek, volgens de bemanning. De dronken Brit werd inmiddels ook naar het buitendek geleid, maar kwam daar in een opstoot met een andere passagier terecht. De King Seaways moest uiteindelijk terugkeren naar Newcastle.

In de rechtbank werd de Brit aangeklaagd wegens brandstichting en het stichten van een vechtpartij. De Brit heeft zijn betrokkenheid toegegeven in de rechtbank. De rechter nam in zijn beoordeling mee dat een brand aan boord van een veerboot erger is dan aan land. De laatste keer dat er een grote brand was op zee verloren 159 mensen hun leven, bij de brand met de Scandinavion Star in 1990. De rechter verwijt de Brit daarom buitengewone roekeloosheid. Hierdoor werd hem een straf van negen jaar opgelegd voor het stichten van brand en een vechtpartij aan boord. Daarnaast kreeg hij nog twee jaar cel voor een eerdere koperdiefstal.

De Brit voelde zich schuldig en biedt zijn excuses aan aan alle betrokkenen. ‘Hij wil graag sorry zeggen tegen het bedrijf, de passagiers wier plezier werd afgenomen en alle passagiers en bemanning betrokken bij de paniek’

De totale kosten van de brand bedragen meer dan 1 miljoen euro. Aan boord moest voor ca. €100.000 gerepareerd worden, de kosten voor het terugvaren van het schip bedroegen ca. €40.000, ca. €30.000 voor de medische evacuatie met helikopters, ca. €600.000 voor restitutie voor de passagiers, ca. €200.000 voor het verlies aan inkomsten en ca. €30.000 aan juridische en andere kosten.

Hut King Seaways Brand

De hut van de King Seaways na de brand. Bron: BBC (Maurise Dekker)

Bron: DailyMailTags: , , , , , , , ,

Navigatie

Zie ook:

.

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Delen