King Seaways vaart vanavond weer uit, na brand

Hut King Seaways Brand

De hut van de King Seaways na de brand. Bron: BBC (Maurise Dekker)

Na de brand aan boord van de King Seaways in de nacht van 28 op 29 december, zal het schip vanavond weer volgens dienstregeling vertrekken uit Newcastle. Inmiddels is er meer bekend geworden over de evacuatie en het alternatieve vervoer.

Evacuatie
Kort na een brandalarm aan boord is het algemene alarm, van 6 korte en 1 lange stoot, gegeven. Dit alarm wordt bij vertrek van het schip uitgelegd aan de passagiers. In dit geval moet men warme kleren aandoen en naar de verzamelplaatsen (muster stations) gaan. De bemanning traint regelmatig voor deze situaties. Tijdens de evacuatie konden sommige passagiers duidelijk rook en een rookgeur herkennen op enkele dekken. Er was weinig paniek aan boord vanwege de evacuatie. Passagiers werden op de hoogte gehouden over de brand. Aangezien het schip bleef varen, dacht men dat de ernst meeviel en er weinig reden tot paniek was. De passagiers hebben circa 40 minuten buiten gestaan. Sommige passagiers maakten wel een probleem van het feit dat het schip terug voer naar Newcastle en niet door naar IJmuiden.

In totaal raakten 23 mensen gewond aan boord van de King Seaways. Allen hadden rook ingeademd, maar hadden geen ernstige verwondingen. Onder de passagiers waren vier artsen die meegeholpen hebben bij de behandeling van de slachtoffers. Vier bemanningsleden en twee passagiers zijn per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis. De twee passagiers zouden afkomstig zijn uit Nederland. Alle gewonde passagiers zouden gisteren alweer uit het ziekenhuis ontslagen zijn.

De brand brak uit in een buitenhut op dek vijf. Deze hut raakte ernstig beschadigd en enkele omliggende hutten hadden rookschade. Het schip kan echter nog normaal functioneren en is nog net zo veilig als voor het incident. Een groep Engelsen zou een feestje hebben gehad in de hut en hierbij zou brand ontstaan zijn. Een 26-jarige is gearresteerd op verdenking van de brandstichting. Het zou gaan om een groep van ongeveer 20 Britse mensen, waarvan 4 in de uitgebrande hut verbleven. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand. Daarnaast is er nog een 28-jarige man vastgezet omdat deze een opstootje veroorzaakt zou hebben, waarschijnlijk omdat hij het niet eens was met de beslissing om terug te varen naar Newcastle.

Hut King Seaways Brand
Hut King Seaways Brand. Bron: BBC (Maurise Dekker)

Alternatief vervoer
DFDS heeft geprobeerd zoveel mogelijk alternatief vervoer te regelen voor de passagiers. Door de drukte tussen Kerst en oud en nieuw was dit echter lastig. Een deel van de passagiers kon waarschijnlijk vannacht met de Princess Seaways terugvaren vanuit Newcastle. Verder konden mensen met eigen vervoer omgeboekt worden naar P&O Ferries Hull-Europoort, maar deze hadden nog maar een beperkte capaciteit over. Verder werden passagiers met auto’s omgeboekt naar DFDS-routes over Het Kanaal. Voor sommige passagiers werden vliegtickets geregeld om thuis te komen. Voor de overige reizigers werd de King Seaways ingezet als hotelschip, zodat zijn vanavond weer terug kunnen varen. Voor hen worden dagexcursies geregeld naar het historische Durham en het MetroCentre winkelcentrum. Mensen die afgelopen nacht naar Engeland hadden moeten varen met de King Seaways uit IJmuiden zijn ook alternatieve vervoersvormen of kosteloos een andere reisdatum aangeboden.

Bronnen: DFDS, BBC, SkyNews, NOS, dichtbij.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *