13Nov

Rijkswaterstaat gaat Schuitengat niet baggeren

13-11-2013 door Redmer van der Meer (admin)

Rijkswaterstaat is voorlopig nog niet van plan om het Schuitengat op diepte te brengen om als vaste vaarroute naar Terschelling te dienen. Rijkswaterstaat heeft dit vorige week gemeld tijdens de Beheer Overleg Groep op Terschelling, bij monde van Ernst Lofvers.

Door het doorsteken van het Schuitengat zou de verbinding als voor 1996 hersteld kunnen worden. Hiermee zou de veerboot minder lang hoeven varen en dit zou aanzienlijk schelen in brandstofkosten voor Doeksen en EVT. Volgens de Leeuwarder Courant zou dit voor Doeksen zeker een besparing van een half miljoen liter brandstof per jaar zijn (ca. €280.000).

De vraag om het Schuitengat door te steken, steekt regelmatig de kop op op Terschelling. Zo hebben een aantal eilanders afgelopen zomer als ludieke actie een deel van het traject met scheppen uitgegraven. Rijkswaterstaat houdt de morfologische ontwikkelingen (stromingen en geulen) nauwlettend in de gaten. De rug tussen het Schuitengat en de Vlieree wordt steeds smaller, maar met ieder tij komt er nog veel zand binnen die de rug ophoogt. Om een eventuele doorsteek op diepte te houden moet er ook een stroom door deze geul gaan lopen. Momenteel loopt deze stroom naar de Noordzee via het Boomkensdiep. Het Boomkensdiep verplaatst zich echter steeds meer richting het strand van de Noordsvaarder en wordt steeds dieper. Omdat deze stroom naar de Noordzee, die vooral bij eb door het Boomkensdiep zuigt, niet natuurlijk door het Schuitengat naar de Vliestroom loopt, kan Rijkswaterstaat uit oogpunt van natuurbeschermingsregels niet zomaar het Schuitengat doorsteken. Lofvers heeft daarom gezegd dat de huidige, langere route via de Slenk op diepte gehouden zal worden door te baggeren.

Het is niet bekend of Rijkswaterstaat ook gevraagd heeft de Rederijen Doeksen en EVT mee te laten betalen in een eventuele doorsteek van het Schuitengat.

baggeren schuitengat

De vaargeulen bij Terschelling in 2010. De morfologie laat het volgens Rijkswaterstaat (nog) niet toe om het Schuitengat door te steken naar de Vliestroom. Bron afbeelding: Rijkswaterstaat

Bron: Leeuwarder Courant, Rijkswaterstaat.Tags: , , , , , , , ,

Navigatie

Zie ook:

.

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Delen