Mogelijk dagelijks drie vaste veerbootafvaarten naar Vlieland in 2016

MS Vlieland storm

De Vlieland zondagochtend op weg naar Vlieland in de storm

Rederij Doeksen heeft voor 2016 een nieuw vaarschema voorgesteld naar Vlieland aan het klantenpanel van dat eiland. Er komen dan dagelijks drie afvaarten van de veerdienst. De afvaarten van de sneldienst via Vlieland in de winter komen dan te vervallen. Ter compensatie zal de overtocht met de veerdienst wel een kwartier langer gaan duren. Dit komt mogelijk in het vervoersplan wat goedgekeurd moet worden door staatssecretaris Mansveld.

In de huidige dienstregeling op maandag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag 1 sneldienst naar het eiland en twee veerdiensten. Op de andere dagen zijn er 3 retourafvaarten van de veerdienst. In de winter moet echter geregeld de sneldienst geschrapt worden door de harde wind en/of golven in het zeegat tussen Vlieland en Terschelling. Er wordt dan een vervangende veerdienst ingezet, maar dit geeft verwarring bij toeristen en eilanders en zorgt voor organisatorische rompslomp bij Rederij Doeksen. Daarom wil Rederij Doeksen een vast afvaartschema van 3 retourafvaarten van de veerdienst. Door de kostentoename wil Doeksen de vaartijd van de veerdienst met een kwartier vertragen tot 1 uur en 45 minuten. Directeur Melles tegenover de Leeuwarder Courant: “Alleen op deze manier kan het met gesloten beurs en heeft Vlieland weer een stabiele dienstregeling”.

Door deze wijziging in de dienstregeling zijn er in de winter ook geen rechtstreekse afvaarten meer tussen Terschelling en Vlieland. In de zomer zullen er nog wel afvaarten tussen de eilanden blijven en extra afvaarten van de sneldienst op vrijdag en zondag. De veerdiensttijden voor de conceptdienstregeling 2016 zijn door Rederij Doeksen als volgt voorgesteld. Hierbij is rekening gehouden met diverse wensen van diverse groepen reizigers, aansluiting op het Openbaar Vervoer (trein) in Harlingen en werk- en rusttijden van de bemanning.

Vertrek Vlieland om: 6:30, 11:45 en 16:45
Vertrek Harlingen om: 8:45, 14:20 en 19:00
De vaartijd bedraagt 1 uur en 45 minuten.

Rederij Doeksen heeft bij een bijeenkomst van het klantenpanel dit voorstel gepresenteerd. Melles: “Ik proefde daar wel draagvlak”. Het exacte vaarschema moet nog worden bepaald. Het klantenpanel zal de komende weken het draagvlak van dit plan peilen. Mocht dit positief zijn, dan komt dit voorstel waarschijnlijk in het vervoersplan. Dit vervoersplan is een eis uit de concessie waarin de vervoerder elk jaar de plannen voor volgend jaar presenteert aan de concessieverlener, het Rijk. De gemeenten en de Raad van Advies kunnen ook nog hun mening over het vervoersplan geven. Eind juli moet het concept-vervoersplan ingeleverd zijn, waarna Mansveld in augustus haar uitspraak daarover geeft.

Concept Dienstregeling 2016 Brief Rederij Doeksen

MS Vlieland storm
In dit soort stormachtige omstandigheden kan de sneldienst niet via Vlieland. Er wordt dan een vervangende veerdienst ingezet.

Bron: Leeuwarder courant (29-4-2015) (link), Vlie.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *