Spoorlijn naar veerbootterminal Eemshaven wordt aangelegd

Vandaag heeft minister Melanie Schultz van Haegen in Groningen toegezegd dat er 7,55 miljoen euro beschikbaar gesteld wordt vanuit het Rijk om de aanleg van een passagierslijn naar de veerbootterminal in de Eemshaven mogelijk te maken.

Het totale project kost 17,5 miljoen euro, wat betaald wordt door de provincie Groningen, het Rijk en Duitsland. Dit geld wordt gebruikt om het bestaande goederenspoor tussen Roodeschool, tot waar de passagierstreinen nu rijden, en de Eemshaven geschikt te maken voor reizigersvervoer. Dit betekent dat het station Roodeschool moet worden verplaatst, omdat de spoorlijn naar de Eemshaven afsplitst voor het dorp Roodeschool. Bovendien moet het laatste stuk spoor naar de terminal in de Eemshaven worden aangelegd en moet het hele spoor geschikt gemaakt worden voor de beveiliging die vereist is voor reizigersvervoer.

Met de aanleg gaat er een lang gekoesterde wens in vervulling, ook voor AG Ems en Arriva. In 2016 moet de spoorlijn opgeleverd worden, maar Arriva hoopt op een snellere oplevering. De betrokken partijen schatten dat het aantal reizigers zal toenemen van 18.000 naar 66.000 op dit traject. Ten opzichte van de huidige busverbinding in de zomer en de taxiverbinding in de winter zal de reistijd met 5 minuten afnemen. De exacte dienstregeling is nog niet bekend, maar de treinen zullen aansluiten op de boten. In de zomer worden dit 4 treinen per dag, in de winter 3.

Bronnen: RTV Noord (1) (2), Provincie Groningen.

2 thoughts on “Spoorlijn naar veerbootterminal Eemshaven wordt aangelegd

  1. Ja ik las het al in het Dagblad van het Noorden, eindelijk nu kan ik kiezen of ik nou schepen ga spotten in de Eemshaven of Delfzijl, super!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *