Nieuwjaarsstorm & veerboten dag 2: 4 januari

Waterstand Harlingen 5 januari

Waterstand Harlingen 5 januari

[Laatste update 4 jan 20.15]

De storm van gisteren zet vandaag in lichtere mate door. Vandaag waait er een windkracht 7-8 Bft. uit het noordwesten op zee. Vanavond zal de wind uit dezelfde richting aanhalen tot een windkracht 10 met windstoten van 120 km/h. Door de noordwestelijke richting wordt het water langzaam opgestuwd.

Door de weersomstandigheden zijn diverse veerdiensten vertraagd of vallen deze uit.

Internationaal
Vandaag zijn de veerdiensten op de internationale routes niet geheel volgens dienstregeling uitgevoerd. Stena Line kon echter wel keurig op tijd varen, met de gloednieuwe schepen uit 2011.
P&O Ferries kwam richting Hull voor vertragingen te staan. Dit kwam onder meer doordat de oudere Pride of York ingezet moest worden vanwege een werfbeurt van de Pride of Rotterdam. De Pride of York vaart met slecht weer niet snel genoeg en meert in Hull aan in een havengebied dat bereikbaar is via een sluis, waar de laatste tijd problemen mee zijn. Hierdoor is de Pride of York pas om 13.30 afgemeerd in Hull, met 4,5 uur vertraging. De Pride of Hull, die vannacht van Hull naar Rotterdam voer kwam wel keurig op tijd aan. Komende nacht is er vooralsnog minder kans op vertraging, omdat de Pride of Hull nu richting Hull vaart en de Pride of York, voor de golven en wind uit richting, Nederland. Er kunnen zich mogelijk wel weer problemen met laagwater in Hull voordoen morgenochtend.
DFDS ondervond tussen IJmuiden en Newcastle ook weer grote vertraging, zoals vaak bij deze maatschappij met slecht weer. Het vertrek van de afvaarten gisteren werd uitgesteld tot de avond. De King Seaways vertrok om 19.30 in plaats van 17.30 uit IJmuiden, door de storm. De Princess Seaways vertrok pas om 20.00 in plaats van om 17.00 uit Newcastle. De Princess Seaways meerde rond 12.30 af in IJmuiden, met een vertraging van 4 uren. De King Seaways vaart rond 13.40 de Tyne bij Newcastle op en zal ook met een vertraging van circa 4 uren aankomen. Voor vanavond staan de diensten weer om de reguliere vertrektijd gepland, maar dit kan veranderen. Houd zeker rekening met vertraging door de weersomstandigheden komende nacht bij DFDS, vooral richting Newcastle met de Princess Seaways. Actuele updates over vertrek- en aankomsttijden publiceert DFDS hier.

Texel
Voor de dienst op Texel zijn vandaag weinig problemen te verwachten. Morgenavond is de kans op vertraging en uitval het grootst door de hoge waterstand. Morgenavond wordt in Den Helder een waterstand van 2,30 m. boven NAP verwacht.

Vlieland
Van alle eilander veerbootdiensten zijn de gevolgen van de storm op Vlieland het grootst. Vanavond vaart er een veerdienst in plaats van een sneldienst en morgen zal er helemaal geen boot varen. Rederij Doeksen heeft dit laatste vandaag bekendgemaakt. De laatste afvaart van Vlieland is vanmiddag om 16.45 en naar Vlieland vanavond om 19.00. Morgen zal er geen enkele boot varen, waarna vrijdag de dienst weer normaal uitgevoerd wordt. De uitval van de veerdienst komt door de verwachte hoge waterstand, waardoor het schip niet meer onder de laad- en losburg kan komen en door de woelige zee in het Stortemelk.

Terschelling
Op Terschelling krijgt de veerboot Friesland hulp bij het aanmeren van een sleepboot. Verder zijn er op Terschelling nog geen problemen geweest. Waarschijnlijk zullen morgenmiddag en -avond alle veer- en sneldiensten buiten dienst gesteld worden vanwege de hoge waterstand. In Harlingen wordt namelijk 3,30 m. boven NAP verwacht, een waterstand die in jaren al niet meer gemeten is. Rederij Doeksen houdt via Twitter, de website en Teletekst 723 iedereen keurig op de hoogte.
Rederij EVT laat op twitter weten dat de Stortemelk morgen niet zal varen vanwege de weersomstandigheden.

[Update 14.45]
Rederij Doeksen meldt dat de 7.00 veerdienst vanaf Terschelling gewoon zal vertrekken. De 9.45 retourafvaart vanuit Harlingen wordt om 10.45 uitgevoerd. Verder staan er in de interactieve dienstregeling op de website van Rederij Doeksen geen veerdiensten genoemd. Alleen de sneldienst vaart volgens deze dienstregeling verder nog: 8.30, 12.30, 17.30 en 19.50 Harlingen naar Terschelling en 7.30, 9.30 en 16.30 Terschelling naar Harlingen. Verdere informatie zal volgen.
[Update 20.15]
Rederij Doeksen laat weten dat er ‘s middags geen afvaarten van de veerdienst meer zijn. Daarnaast wordt de sneldienst op een andere tijd uitgevoerd, de tijden waarop de veerdienst normaal vaart. Dit betekent dat de sneldienst van 9.30 Terschelling naar Harlingen om 12.30 uitgevoerd wordt en de afvaart van 12.30 van Harlingen naar Terschelling wordt 15.00.

Vervallen op 5 januari (EVT):
9.15 (EVT) Terschelling – Harlingen
12.00 (EVT) Harlingen – Terschelling

Vervallen op 5 januari (Doeksen):
12.30 Terschelling – Harlingen
15.00 Harlingen – Terschelling

Gewijzigd op 5 januari (Doeksen):
10.45 ipv 9.45 Veerdienst Harlingen – Terschelling
12.30 ipv 9.30 Sneldienst Terschelling – Harlingen
15.00 ipv 12.00 Sneldienst Harlingen – Terschelling

Dit betekent dat de dienstregeling 5 januari als volgt is:
Terschelling naar Harlingen:
7.00 veerdienst
7.30 sneldienst
12.30 sneldienst
16.30 sneldienst
Harlingen naar Terschelling:
8.30 sneldienst
10.45 veerdienst
15.00 sneldienst
17.30 sneldienst
19.50 sneldienst

Waterstand Harlingen 5 januari
Waterstand Harlingen 5 januari

Ameland
Op Ameland zijn vandaag weinig problemen met de veerdienst te verwachten. Gisteravond werd al beslist dat donderdagavond de veerboot niet zal varen. Inmiddels is ook beslist dat de een-na-laatste boot niet zal varen. Wel is er een extra afvaart daarvoor.
Vervallen op 5 januari:
16.30 en 18.30 uur vanaf Ameland
17.30 en 19.30 uur vanaf Holwerd
Extra:
14.30 uur vanaf Ameland
15.30 uur vanaf Holwerd
Tot 14.30 normale dienstregeling

Schiermonnikoog
Op Schiermonnikoog geldt hetzelfde als op Ameland. Ook hier zal donderdagavond de veerdienst uitvallen. Hiernaast kunnen er nog meer afvaarten uitvallen of vertraagd raken, vooral de een-na-laatste. De Esonborg vaart sinds gisterochtend al niet meer.
Vervallen op 5 januari:
Alle afvaarten van de Esonborg
18.30 uur vanaf Lauwersoog
19.30 uur vanaf Schiermonnikoog
Vaart wel:
6.30, 9.30, 12.30, 15.30 vanaf Lauwersoog
7.30, 10.30, 13.30, 16.30 vanaf Schiermonnikoog.

Verwachting
Vannacht zal de storm zijn hoogtepunt bereiken en het zal morgen nog flink doorwaaien. Vrijdag zal de wind flink afnemen. Het enige advies is om rekening te houden met uitval en vertragingen van de veerdiensten. Actuele wijzigingen zijn te vinden op twitter, websites van de rederijen en Teletekst 723 (alleen binnenlandse verbindingen).

Wijzigingen veerbootrederijen:
AG Ems (Borkum)
Wagenborg (Ameland & Schiermonnikoog)
EVT (Terschelling)
Rederij Doeksen (Vlieland en Terschelling)
TESO (Texel)
DFDS (IJmuiden-Newcastle)
P&O Ferries (Rotterdam-Hull)
Stena Line (Hoek van Hollan-Harwich)

Bronnen: Marinetraffic, Windfinder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *