Nieuwjaarsstorm bezorgt veerdiensten problemen

Friesland storm 3 Bob Heikoop

Friesland vertrekt in de storm vanaf Terschelling 3 januari (Foto Bob Heikoop).

[Laatste update 3-1-12 23:45]

Door de harde wind die momenteel over het land blaast komen de eerste problemen voor de veerdiensten. Zo kon bij TESO vanochtend om 11.00 niet gevaren worden. Om 11.20 werd de dienst weer hervat. [Update] De veerboten van DFDS vertrokken later door de storm.

Weersomstandigheden
Het KNMI waarschuwt vandaag voor windstoten tot 120 km/h. Op Vlieland werden vandaag zelfs al windstoten van 145 km/h gemeten. Gevolg hiervan is dat er flinke golven staan op de Noordzee, tot ca. 5,4 meter boven Vlieland. Ook zorgt dit voor een verhoging van de waterstand. Deze verhoging zal oplopen tot een maximum van 1,80 meter, morgenmiddag. Morgen zal de wind iets afnemen, maar wel draaien naar het noordwesten. Donderdag zal de wind weer gaan toenemen naar een windkracht 9 uit het noordwesten. Hierdoor wordt een hoge waterstand voorspeld voor donderdagavond, tot 2,50 meter boven NAP in Harlingen.

Harlingen hoogwater 5 januari
Harlingen hoogwater 3 tot 5 januari

Texel
TESO meldde op twitter dat de afvaart van 11.00 werd utigesteld door de storm: “In verband met de storm zal de afvaart van 11.00 uur vanaf Texel enige tijd later vertrekken. Zodra mogelijk wordt de dienst hervat.” Om 11.26 werd gemeld dat om 11.20 de dienst weer was hervat. Reizigers dienen tot en met donderdag ook rekening te hoduen met vertraging, vooral bij hoogwater.

Vlieland & Terschelling
Op Vlieland en Terschelling zijn nog geen problemen voorgekomen. Wel kreeg de veerboot van Terschelling een sleepboot stanby bij het afmeren op Terschelling. Morgen en donderdag zal hoogstwaarschijnlijk de sneldienst niet via Vlieland varen. Donderdagavond is de kans op uitval van de veerdienst echter ook groot, vanwege de verwachte hoge waterstand. Houd in ieder geval rekening met vertraging.

Friesland storm 3 Bob Heikoop
Friesland vertrekt in de storm vanaf Terschelling 3 januari (Foto Bob Heikoop).

Ameland & Schiermonnikoog
Op Ameland zijn, voor zover bekend, geen vertragingen geweest. De Esonborg is uit de vaart gehaald vanwege de storm. Ook heeft Wagenborg alvast de veerdienst van donderdagavond van en naar Ameland geschrapt. Dit betekent dat de voglende afvaarten vervallen:
18.30 uur vanaf Ameland
19.30 uur vanaf Holwerd
Dit betekent echter niet dat er niet meer veerdiensten uit kunnen vallen.

Internationaal
De haven van Dover is gesloten, waardoor er geen vervoer tussen onder meer Calais en Dover is op het Kanaal. Op de internationale routes vanuit Nederland zijn nog geen vertragingen geweest. De komende nachten is dit echter wel mogelijk, vooral richting Newcastle. Er kunnen ook weer problemen ontstaan met laagwater in Hull.

[Update] DFDS besliste de veerboten uit Newcastle en IJmuiden later te laten vertrekken. De King Seaways vertrok om 19.30 in plaats van 17.30 uit IJmuiden, door de storm. De Princess Seaways vertrok pas om 20.00 in plaats van om 17.00 uit Newcastle. Hierdoor wordt de Princess Seaways ook pas om 12.30, met 4 uren vertraging, in IJmuiden verwacht morgen.
Actuele informatie: http://www.dfdsseaways.nl/routes-en-tijden/

[Update 2] Vanwege een vervroegde werfbeurt van de Pride of Rotterdam vaart de Pride of York tussen Rotterdam en Hull. Dit schip vaart door de storm minder snel dan nodig is, waardoor er rekening gehouden moet worden met vertraging naar Hull vannacht.
Informatie P&O Ferries: http://www.poferries.nl/tourist/content/pages/template/routes_sailing-updates_sailing-updates.htm
(Niet altijd up-to-date)

Foto’s veerboten storm 3 januari

Foto’s: Bob Heikoop & Hessel Buren (www.tugsalvage.nl)

Bronnen: NieuweGazet, Hydro Meteo Centra, TESO (@BootTexel), Wagenborg, KNMI, Windfinder, DFDS, Marinetraffic.

2 thoughts on “Nieuwjaarsstorm bezorgt veerdiensten problemen

 1. Aanvulling m.b.t. rederij Doeksen (van teletekst):
  HARLINGEN-VLIELAND-TERSCHELLING v.v.

  In verband met de weersomstandigheden
  gestremd op woensdag 4 januari:

  Harlingen – Vlieland 17.30 uur
  Terschelling – Vlieland 18.25 uur
  Vlieland – Harlingen 19.00 uur

  Er vaart een extra veerdienst:
  Vlieland – Harlingen 16.45 uur
  Harlingen – Vlieland 19.00 uur

  In verband met de weersomstandigheden
  en de hoge waterstand vervallen alle
  afvaarten van en naar Vlieland op
  donderdag 5 januari.

 2. lekker rustig zo toch, ff een paar dagen niet varen volgens mij was dat de laatste keer in 95 of zo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *