30Nov

Aanvaring Koegelwieck door binnenvaartschip in Harlingen

30-11-2013 door Redmer van der Meer (admin)

Gisteravond is de Koegelwieck aangevaren door een binnenvaartschip. De Koegelwieck lag aan de kade in Harlingen toen een binnenvaartschip het schip beschadigde.

Eerst waren er geruchten dat er geen schade zou zijn, blijkend uit een tweet van Scannernet. Nadat er meerdere foto’s opdoken op Twitter bleek er toch wel degelijk schade te zijn aan de Koegelwieck. Op deze foto van de stuurboordzijde (aan kade) blijkt dat de zijkant van de Koegelwieck flink in een van de dukdalfen gedrukt is en hierbij schade is ontstaan aan een raam en aan de constructie. Vanochtend verscheen een foto van de bakboordzijde waarbij er duidelijk wordt dat er ook aan bakboord flink schade is. Er zit een duidelijke afdruk van een schip in de Koegelwieck, vlak voor de ramen van de benedensalon.

Welk binnenvaartschip de schade heeft veroorzaakt is niet bekend. Waarschijnlijk heeft de aanvaring kunnen gebeuren door de harde wind van gisteren. De wind kwam uit het west-noordwesten en bereikte een windkracht 7 met windstoten tot 9 beaufort. Waarschijnlijk kwam het binnenvaartschip uit de industriehaven en ging richting de Tjerk Hiddes-sluizen. Hierbij moest het schip een scherpe bocht maken en is het schip door de harde wind waarschijnlijk richting de Koegelwieck gedrukt. Toen is het binnenvaartschip met de voor- of achtersteven tegen de Koegelwieck aan gedrukt. Hier zal echter door de (water)politie of een andere instantie onderzoek naar gedaan worden.

De Koegelwieck heeft, zoals blijkt uit de foto’s, behoorlijke schade en kan daarom momenteel niet worden ingezet in de dienstregeling. Het schip is net naar de werf geweest en zal nu dus weer naar een werf moeten, om de schade te herstellen. Hopelijk is er voor Doeksen geen schade aan de constructie in het middenschip, want dan zou de reparatie nog wel eens een duur uit kunnen vallen. Waarschijnlijk zal het schip ook weer gekeurd moeten worden om aan classificatie te kunnen voldoen. Tot de Koegelwieck gerepareerd is, zal de Tiger de sneldienst uitvoeren voor Rederij Doeksen. Door de schade aan de Koegelwieck wordt de dienstregeling dan ook niet gehinderd.

Koegelwieck aanvaring 2013c

De schade aan bakboord van de Koegelwieck. Hier voer het binnenvaartschip tegen de Koegelwieck aan. (Foto 7 dec 2013, bij Scheepswerf Talsma, Franeker)

Koegelwieck aanvaring 2013b

De schade aan stuurboord na de aanvaring van de Koegelwieck. Aan deze zijde werd de Koegelwieck tegen een van de dukdalfen gedrukt.(Foto 7 dec 2013, bij Scheepswerf Talsma, Franeker)

Koegelwieck aanvaring 2013

Koegelwieck op een archieffoto op de plaats waar ze aangevaren is

Bron: Twitter ScannernetTags: , , , , , , , ,

Navigatie

Zie ook:

.

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Delen