Tijdelijk slechtere overstaptijden trein en boot in Harlingen

Sinds de nieuwe trein- en busdienstregeling op 9 december is ingegaan moeten reizigers in Harlingen tot een halfuur wachten op de trein. De nieuwe dienstregeling van Rederij Doeksen gaat in op 8 januari, waardoor enkele overstappen beter worden.

De treinen komen in de nieuwe dienstregeling, sinds 9 december, om 09 en 44 minuten na het hele uur aan op station Harlingen haven en vertrekken om 14 en 49 minuten na het uur. Voorheen was dit ongeveer op het hele uur en halve uur. Vooral voor de sneldiensten die om half of op het uur vertrekken vanaf de eilanden betekent dit een overstaptijd van circa 30 minuten. Ook voor de veerdiensten die om kwart voor het uur vanaf Vlieland vertrekken is dit een lange overstap. Bijkomend probleem is dat de treinen in Leeuwarden nog maar 1 keer per uur aansluiting geven naar Zwolle en verder, te weten de trein van 14 over elk uur vanuit Harlingen haven. Ook vanuit Zwolle is er nog maar één keer per uur verbinding op station Leeuwarden naar Harlingen haven.

Per 8 januari veranderen dan ook enkele boottijden, waardoor de overstaptijden verbeteren. Zo zullen veel sneldiensten nu om kwart voor of kwart over elk uur vanaf de eilanden vertrekken en zal de veerdienst vanaf Vlieland altijd op het hele uur vertrekken vanaf het eiland. De sneldiensten zullen hierdoor echter soms ook om kwart over vanaf Harlingen vertrekken, resulterend in het feit dat men of de boot moet proberen te redden met een zeer korte overstaptijd of een halfuur van tevoren in Harlingen moet zijn. Ditzelfde geldt ook voor de ongewijzigde vertrektijden van de veerdienst naar Vlieland.

Volgens de concessie zullen de rederijen zich echter aan enkele regels moeten houden met betrekking tot aansluiting op het openbaar vervoer aan de wal. Het eerste punt hierin is dat de richtlijn voor overstaptijd in Harlingen op de bus naar Alkmaar en de trein naar Leeuwarden circa 15 minuten hoort te zijn en de rederij over de dienstregeling moet overleggen met de bus- en treinmaatschappij. Dit is dan ook waarom de boottijden per 8 januari veranderen. Bij vertragingen van de bussen en/of treinen dient de afvaart naar de eilanden minimaal 10 minuten te wachten, tenzij de vertraagde trein niet binnen die 10 minuten arriveert en tenzij er niet binnen 90 minuten een volgende afvaart naar dat eiland is. Bij aansluitingen op de laatste boot naar het eiland kan de veerdienst meer dan 10 minuten wachten, ter bepaling door de kapitein. De laatste regel in de concessie is dat de rederij andere vervoerders op de hoogte moet stellen als een bepaalde aansluiting niet gemaakt kan worden.

Op de waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog veranderen de boottijden niet. De bustijden naar Ameland zijn ook ongewijzigd. Naar Schiermonnikoog wijzigen de bustijden, maar deze houden een goede aansluiting op de boot in Lauwersoog en de trein in Leeuwarden.

Belangrijkste wijzigingen dienstregeling Rederij Doeksen 2013 (per 8 januari) ten opzichte van 2012:

Boottijd   Route   Type Overstaptijd  
Tot 8 jan Vanaf 8 jan       Tot 8 jan Vanaf 8 jan
17:30 17:15 H T (-V) Snel 21 min 6 min
18:00 17:50 H V Snel (zomer, vr) nvt 6 min
19:50 19:30 H T Snel (zomer, zo!) nvt 21 min
7:00 6:45 T H Snel (ma) 4/29 min 19 min
7:30 7:15 T H Snel 34 min 14 min
9:30 9:45 T H Snel (winter) 34 min 19 min
11:00 11:15 T H Snel (zomer) nvt 14 min
16:30 16:15 T H Snel 34 min 14 min
17:00 16:45 T H Snel (zomer, vr, zo) nvt 19 min
18:25 18:10 T (-V) H Snel (winter) 4/29 min 19 min
19:00 18:50 V H Snel (winter) 4/29 min 19 min
11:45 12:00 V H Veer 34 min 19 min
16:45 17:00 V H Veer 34 min 19 min
19:00 18:50 V H Snel (zomer, zo) nvt 14 min

N.B. Een overstaptijd van 4 of 6 minuten is in de praktijk vaak te weinig.
N.B. Wij kunnen niet garanderen dat dit overzicht compleet is. Boottijden die maar enkele malen per jaar voorkomen zijn in ieder geval niet meegenomen. Mocht u fouten tegenkomen of opmerkingen hebben, geef deze aan ons door. Controleer voor vertrek altijd de juiste vertrektijd op www.rederij-doeksen.nl

Bronnen: Rederij Doeksen, Vervoerconcessie waddenveren west (Definitief besluit, 24 mei 2011).

2 thoughts on “Tijdelijk slechtere overstaptijden trein en boot in Harlingen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *