Nieuwe scheepsnaam en zuignappen bij TESO

Het nieuw te bouwen schip van TESO zal Texelstroom komen te heten. Bovendien investeert TESO enkele miljoenen om bij de renovatie van de aanmeerplaats in Den Helder gebruk te kunnen maken van zuignappen voor het afmeren van de schepen.

Voor de bouw van de Texelstroom zal eind volgend jaar een werf geselecteerd worden. De bouw kan daarna beginnen. Het ontwerp van het nieuwe schip zal rekening houden met duurzame opties door gebruik van zonne-energie en windenergie.

Het afmeren van de schepen in Den Helder zal ook vernieuwd worden. Het schip wordt met een hydraulisch zuignappensysteem vastgezogen aan de kade om te lossen en te laden. Nu gebeurt dit nog op de motoren, waardoor het nieuwe systeem een flinke brandstofbesparing oplevert. Deze besparing wordt geschat op 200.000 liter per jaar. Het brengt ook voordelen met zich mee voor de CO2-uitstoot en de bodemerosie.

TESO hoopt op financiële steun van het Waddenfonds en de provincie. De systemen voor de zuignappen zullen tegelijk met de vernieuwing van de haven in Den Helder geplaatst worden. Het systeem wordt in Nederland nog niet toegepast, in Denemarken wel (bij Færgen A/S, routes Spodsbjerg-Tårs en Sælvig-Hou )

Meer informatie over het afmeersysteem (PDF) >>

Bronnen: Noordhollands dagblad, Texel-plaza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *