24Sep

FNV-campagne tegen social dumping in ferrysector

24-09-2010 door Redmer van der Meer (admin)

Met een manifestatie bij de ingang van de passagiersterminal van Stena Line in Hoek van Holland trapt FNV Bondgenoten een campagne af voor goed werk voor zeevarenden en havenwerkers in de ferrysector. Het doel van de campagne is om druk te zetten op rederijen om afspraken met de bonden te maken die moeten zorgen voor gelijk werk en gelijk loon in de sector. Bovendien moet hierdoor de uitbuiting van niet-Europese zeevarenden en havenwerkers voorkomen worden.
Bestuurder Joost van der Lecq van FNV Bondgenoten: “Rederijen als Stena Line betalen schandalig lage lonen aan hun Filippijnse werknemers: zij moeten het doen met $ 3,50 per uur en ze maken werkweken van 70 uur of meer terwijl ze tussen twee Europese landen heen en weer varen. Dit leidt tot verdringing op de arbeidsmarkt. Daarnaast blijven rederijen proberen om steeds meer sjorwerk op de ferryschepen door zeelieden te laten uitvoeren, terwijl dit het werk is van havenwerkers. Dit moet een halt toegeroepen worden, omdat het anders de nieuwe norm dreigt te worden.”

De Europese bonden willen afspraken met rederijen over ‘havenwerk voor havenwerkers’, fatsoenlijk loon voor niet-Europese gezellen en het voorkomen van verdringing van werkgelegenheid door goedkope arbeidskrachten.

Bron: FNV BondgenotenTags: ,

Navigatie

Zie ook:

.

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Delen