29Sep

Stena’s RoRo-schepen worden omgebouwd voor Canada

29-09-2010 door Redmer van der Meer (admin)

Vanaf 1 oktober zullen de Stena Trader en Traveller omgebouwd worden om dienst te doen in Canada. De schepen zullen met 12 meter verkort worden tot 200 meter.

De in 2006 en 2008 gebouwde schepen zullen verbouwd worden door de Lloyd Werft in Duitsland. De schepen varen nu op de route Hoek van Holland – Killingholme. Op deze route worden tijdelijk andere schepen ingezet, totdat in begin 2011 de nieuwe schepen voor deze route opgeleverd worden. De Trader zal vervangen worden door de Coraggio, gebouwd in 2007, met een capaciteit van 500 passagiers en 2623 meter autodek.

De Lloyd Werft heeft al vele veerboten verlengd, waaronder de (oude) Stena Britannica en Hollandica, maar dit is de eerste verkorting die de werf zal uitvoeren. Er zal een middenstuk tussenuit gehaald worden, maar de passagierscapaciteit zal toenemen van 300 naar 1000 personen.

Door deze omvangrijke verbouwing zal het concept van de schepen moeten veranderen. Waar het eerst vooral schepen waren voor trailer-vervoer, zullen ze nu ingezet worden als veerboot. De schepen zullen een boegdeur krijgen, waardoor het mogelijk wordt dat de voertuigen’door het schip kunnen rijden’. Ook zal hiervoor de achterklep aangepast worden. Omdat de schepen als veerboot meer auto’s zullen vervoeren, worden er vijf hangdekken geïnstalleerd, waardoor er meer auto’s vervoerd kunnen worden.

Algemeen plan verbouwing schepen Stena Line


In het voorschip, waar de accomodatie zich bevindt, zullen ook grote aanpassing gedaan worden, om 1000 passagiers te kunnen vervoeren. Elk van de dekken zal uitgebreid worden, met onder andere lounges met slaapstoelen en een bar. Daarnaast komen er 31 bemanningshutten bij. Voor de extra passagiers wordt er een extra trappenhuis en lift geïnstalleerd. Voor de veiligheid komen er 2 MES-glijbanen en 2 reddingboten bij op de schepen.

De schepen zijn door Stena line vijf jaar vercharterd aan de Canadese rederij Marine Atlantic. Deze zal de schepen inzetten aan de oostkust van Canada, tussen Nova Scotia en Newfoundland. Omdat de havens hier erg nauw zijn, worden de schepen ingekort en krijgen ze een extra boegschroef.

Wat er na deze vijf jaar zal gebeuren met de schepen is nog niet bekend.

Artist Impression van de Lloyd Werft zoals de nieuwe schepen er uit komen te zien


Stena Traveller


Stena Trader

Bron: Lloyd WerftTags: , , ,

Navigatie

Zie ook:

.

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Delen