“Uitzwaaitraditie” Vlieland beperkt

Uitzwaaien veerdam Vlieland

Uitzwaaien op de veerdam van Vlieland, een traditie uit het verleden

Het uitzwaaien van de veerboot vanaf de veerdam op Vlieland is niet meer zoals het was. De traditie op het eiland kan alleen nog voortgezet worden door een uitzwaaikaart te bemachtigen.

Uitzwaaien veerdam Vlieland
Uitzwaaien op de veerdam van Vlieland, een traditie uit het verleden

Rederij Doeksen laat niet zomaar iedereen meer toe op de veerdam op Vlieland om de veerboot uit te zwaaien, omdat de veiligheid in het geding is. Er zou een tros kunnen breken en mensen zouden in het water kunnen vallen. Veiligheid is bij Doeksen belangrijk en daarom zijn er ook al aanpassingen gedaan aan de veerdam op Vlieland. Er zijn hekken geplaatst rond de bolders voor de trossen, de waldienst draagt een zwemvest en soms werden er al geen mensen toegelaten om de veerboot uit te zwaaien of alleen nadat de trossen los waren. Kennelijk was dit nog niet genoeg en moet de stroom mensen op de veerdam nu ingeperkt worden door een uitzwaaikaart te introduceren. Of deze kaart trouwens ook echt bestaat is nog even de vraag. Waar deze verkrijgbaar is en wat die (eventueel) kost is niet bekend.

Op twitter zijn veel reacties te lezen van Vlielanders en eilandgasten die het betreuren dat dit beleid geïntroduceerd is. Dit valt ook te lezen in de Leeuwarder Courant van vandaag. De traditie gaat zo verloren, zeggen de Vlielanders in de krant. Paul Melles, directeur Rederij Doeksen, blijft echter bij zijn standpunt over de veiligheid en zegt dat Doeksen aansprakelijk is bij eventuele ongevallen. Ook vertelt Melles aan de Courant dat bij de herinrichting van het havengebied een nieuwe uitzwaaiplek komt. Wanneer deze herinrichting uitgevoerd wordt is onbekend.

Wat de verdere uitgangspunten worden bij deze herinrichting is ook onbekend. Een probleem op Vlieland is ook dat de aanmeerplaats van de snelboot niet grenst aan de terminal en dat dit eigenlijk een apart terrein is. Waarschijnlijk zal dit aangepakt worden, maar hoe is onbekend. Misschien is het een idee om de veerdam te vergroten en de snelbootplaats naar de punt van de veerdam te verplaatsen. Dit heeft als voordeel dat alle verkeersstromen gescheiden worden: Voetgangers voor veerboot én sneldienst blijven op de veerdam en het autoverkeer blijft dichter bij de weg, aan de andere kant van de terminal. Een ander voordeel is dat alle passagiers via de terminal gaan en dat de veerboot meer de neus naar de meest voorkomende winrichting heeft, wat resulteert in sneller manoeuvreren. Dit idee is te zien in dit plan:

herinrichting veerdam vlieland
Idee voor herinrichting veerdam Vlieland. Copyright Veerbootinfo.

Bron: Leeuwarder Courant 8-1-2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *