Voormalige veerboot Oost-Vlieland (1970) van IJsland naar Kaapverdië

Ferry Baldur Oost Vlieland

De Baldur; voormalige Ostfriesland, Schellingerland en Oost Vlieland.

De voormalige veerboot Oost Vlieland, die van 1994 tot 2005 naar Vlieland voer, is vanuit IJsland verkocht naar de Kaapverdische Eilanden. Het schip maakte woensdag haar laatste afvaart in de dienstregeling in IJsland.

Het schip werd in 1970 als Ostfriesland gebouwd voor AG Ems, voor de dienst naar Borkum. In 1981 werd het schip overgekocht door Rederij Doeksen, die het als Schellingerland inzette tussen Harlingen en Terschelling. In 1994 werd het schip na een grondige verbouwing ingezet als Oost-Vlieland naar het eiland Vlieland. In 2005 kwam de huidige catamaran Vlieland in de vaart en werd de Oost-Vlieland verkocht naar IJsland als Baldur. Daar voer het tussen Stykkishólmur, Flatey island en Brjánslækur, aan de westkust van IJsland. Voor de dienst naar IJsland kreeg het schip dichte ramen in de voorsalon (destijds het restaurant) en een anti-slingertank op het zonnedek. Doordat er steeds meer vraag naar transport van vrachtwagens en auto’s kwam, zeker in de winter, was de IJslandse rederij op zoek naar een groter schip. Er waren lange tijd geruchten dat de Midsland aangekocht zou worden, maar dit ging uiteindelijk niet door. Een veerboot uit Noorwegen werd aangekocht voor de dienst in IJsland.

De voormalige Oost-Vlieland, nu Baldur, zal naar Portugal vertrekken om dienst te gaan doen bij de Kaapverdische Eilanden. De nieuwe rederij, waar de naam niet van bekend is, heeft circa €650.000 betaald voor het schip. Waarschijnlijk zal het schip eerst naar Porto varen.

Ferry Baldur Oost Vlieland
De Baldur; voormalige Ostfriesland, Schellingerland en Oost Vlieland. Het schip is verkocht naar Kaapverdië. (Foto: Seatours)
New Baldur Ferry
De nieuwe Baldur, het schip dat de dienst in IJsland zal gaan verzorgen. (Foto: Seatours)

Bronnen: Seatours (1) (2), Ruv.is, intern.

2 thoughts on “Voormalige veerboot Oost-Vlieland (1970) van IJsland naar Kaapverdië

  1. Beste M.
    Wij zagen gisteren de voormalige Oost Vlieland liggen in de haven van Mindelo op het eiland Sao Vicente. Onder de naam Polaris_CIA inter ilhas.
    Ik heb er ook wat foto’s van gemaakt

    mvrgr Hans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *