2Mar

[Foto’s] Moormaster zuignappensysteem geïnstalleerd in Den Helder

2-03-2014 door Redmer van der Meer (admin)

In de haven van Den Helder is de zuignappenconstructie voor het afmeren aangebracht. In februari zijn twee Cavotec MoorMaster™ 400 systemen geïnstalleerd in de nieuwe fuik in Den Helder.

De hydraulische zuignappen houden het schip vast tijdens het laden en lossen in Den Helder. Het automatische afmeersysteem levert jaarlijks een brandstof-besparing op van circa 173.000 liter, een vermindering van uitstoot (450 ton CO2 en 6,2 ton NOx-emissies) en beperkt de verwering van de bodem van de haven. De investering in het systeem wordt voor de helft betaald door TESO zelf, de rest wordt betaald uit het Waddenfonds en door de provincie Noord-Holland.

Het systeem is nog niet in werking. Binnenkort zal getest worden, waarna het systeem in gebruik genomen wordt deze maand. De installatie van de Moormaster-systemen hoort bij het vernieuwen van de veerhaven in Den Helder. Naast een nieuwe fuik wordt er een noodaanlandingsplaats aangelegd. De noodplaats om aan te meren komt in de buurt van de KMJC-haven.

In onderstaand filmpje is de werking van het Moormaster-systeem uitgelegd.

Foto’s Cavotec Moormaster 400 Den Helder

Foto’s: Cavotec & Veerbootinfo.nl

Een aantal foto’s met dank aan Cavotec.

Moormaster Den Helder

Het Moormaster zuignappen systeem in de nieuwe fuik in Den Helder

Bronnen: Cavotec, TESOTags: , , , , , ,

Navigatie

Zie ook:

.

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Delen