Hoogwater zorgt voor minder problemen dan verwacht

MS Vlieland trossen

De veerboot Vlieland stecig vast met trossen aan de veerdam op Vlieland

De veerboten hebben gisteren weinig hinder ondervonden van de hoge waterstand. Alleen de veerboot van Harlingen naar Terschelling werd vervangen door een sneldienst.

Omstandigheden

Bij het hoogwater afgelopen nacht werd een waterstand van rond de 3 meter boven NAP verwacht. Dit komt door springtij en een depressie bij Noorwegen. Dit resulteerde een verhoging van ca. 1,5 meter. Aan de oostkant van de wadden zou de waterstand het hoogst worden, maar in Lauwersoog werd de 3 meter boven NAP net niet gehaald. Door de harde wind bereikten de golven op de Noordzee boven Vlieland rond 18.30 een hoogte van 5 meter.

Waterstand Lauwersoog 27 nov 11
Voorspelde, astronomische en gemeten waterstanden Lauwersoog. Bron: Hydro Meteo Centra

Texel

TESO waarschuwde de passagiers dat de veerdienst mogelijk rond 18.30 gestaakt zou worden door de waterstand. Uiteindelijk heeft de veerdienst gewoon de dienst af kunnen maken.

Vlieland en Terschelling

Rederij Doeksen schrapte eerder al de sneldiensten naar Vlieland zaterdagavond en zondagochtend. Nu werd ook de laatste veerdienst van Harlingen naar Terschelling, van 19.50, geschrapt. De 17.30 afvaart van Terschelling was de laatste afvaart van de veerdienst. Door de vervallen afvaart voer er een extra sneldienst, om 18.30 vanaf Terschelling en om 19.50 vanaf Harlingen.

MS Vlieland trossen
De veerboot Vlieland stevig vast met trossen aan de veerdam op Vlieland

Ameland en Schiermonnikoog

De veerboten van Ameland en Schiermonnikoog liepen geen noemenswaardige vertragingen op door de hoge waterstand. In tegenstelling tot vrijdagavond, was het zondagavond pas veel later hoogwater, waardoor de veerdiensten minder last van het hoogwater hadden.

Internationaal
De grotere veerboten op de internationale routes hadden wel last van de storm. De Princess Seaways van DFDS komt nu net aan in Newcastle, met een uur vertraging. De King Seaways kwam een halfuur te laat in IJmuiden aan. De veerboten van P&O Ferries en van Stena Line kwamen hebben de overtocht zonder vertraging volbracht.

Komende dagen

Inmiddels is de wind weer afgezwakt en worden de golven op de Noordzee weer lager. Hierdoor zal de sneldienst van en naar Vlieland vandaag gewoon varen. De wind zal vandaag en morgen weer iets toenemen richting windkracht 7, maar vanuit zuidelijke richtingen.

Fotoalbum hoogwater en storm 27 november 2011

Bronnen: Texelse Courant, Rederij Doeksen, Hydro Meteo Centra, Marinetraffic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *