Voormalige Doeksen-boot MV Serengeti weer in dienst na brand

MV Serengeti ferry terug in dienst

Veerboot Serengeti weer terug in dienst na een zware brand. Dit is de voormalige Midsland (1974) en later Vlieland (1985) van Rederij Doeksen. Het schip was gebouwd in 1968.

De voormalige Midsland en Vlieland van Rederij Doeksen is in Afrika na een brand opnieuw in dienst genomen. De Serengeti, zoals het schip daar genoemd is, is vorig jaar op 13 maart geheel uitgebrand. Waarschijnlijk was er door (las)werkzaamheden in de machinekamer brand uitgebroken, waarna het hele schip uitbrandde. Uit recente foto’s blijkt dat het schip weer in dienst genomen is.

Het schip werd in 1968 gebouwd als Rheinland voor AG Ems. Deze maatschappij zette het schip in tussen Emden en Borkum. In 1974 werd het schip als eerste RoRo-schip aangekocht door Rederij Doeksen. In 1975 werd het schip ingezet tussen Harlingen en Terschelling. Toen voor die route een ander schip van AG Ems, de voormalige Schellingerland, later Oost-Vlieland, werd aangekocht in 1985 kreeg het schip een grotere salon en werd het ingezet tussen Harlingen en Vlieland. In 1994 werd het schip overbodig door inzet van de Oost-Vlieland en werd het verkocht naar Azam Marine in Afrika. Hier deed het schip jaren dienst, waarna het op 13 maart 2010 geheel uitbrandde. Naar ieders gedachte was het schip niet meer te redden van de sloophamer, zoals zoveel schepen in Afrika.

Toch was het schip waarschijnlijk belangrijk, waardoor het opgeknapt is. Of dit ook degelijk gebeurd is, is de vraag. Vaak worden veel dingen in Afrika op een houtje-touwtje-manier gerepareerd. Ook blijkt uit een nieuwsbericht van 17 juli 2011 dat het schip een motorstoring had tijdens een vaart tussen Zanzibar en Pemba. In dit bericht staat ook dat veel passagiers klagen over de staat waarin de schepen daar verkeren. Of het schip nog een lang leven is beschoren, blijft de vraag. Een ding wat zeker is, is dat de Duitse bouwers een degelijk schip hebben afgeleverd en dat de GM-motoren het lang uithouden.

MV Serengeti ferry terug in dienst
Veerboot Serengeti weer terug in dienst na een zware brand. Dit is de voormalige Midsland (1974) en later Vlieland (1985) van Rederij Doeksen. Het schip was gebouwd in 1968. Foto: Roel Zuidhof, gemaakt op 27-8-2011

Bronnen: Roy’s Group, AfricaNews

Fotoalbum MV Serengeti weer in dienst na brand

Onderstaande foto’s en video zijn gemaakt door Roel Zuidhof op 27 augustus j.l. Roel Zuidhof was 3 maanden op vakantie in Tanzania en kwam de oude veerboot toevallig tegen en herkende deze direct als trouwe Vlieland- en Terschellingganger.

Video van Roel Zuidhof op 27 augustus 2011

Video over de brand op 13 maart 2010

16 thoughts on “Voormalige Doeksen-boot MV Serengeti weer in dienst na brand

  1. Deze oude veerboot vaart tenminste nog , we hebben er nog wel 1 in de aanbieding voor de jongens daar die zit ook net weer goed in de verf 🙂

   1. Tja, wel leuk hoor flauwe opmerkingen bedenken, maar had iets creatiever verwacht van jullie!

 1. @Edgar, oke je hebt gelijk we geven ze de Stortemelk die is reeds in de staat zoals ze gewend zijn 🙂

  1. jahaa, jullie gaan lekker hoor, ik gun jullie wel je pleziertje!
   Maar als straks die boot wel gaat varen, mag ik jullie dan pesten???

   1. Volgens de Twitter van EVT is de spathoek net goedgekeurd…………. Wordt vervolgd, ga alvast wat grappen bedenken voor jullie

    1. Het is maar net welke van de twitter accounts serieus is. Kennelijk is de broedertwist belangrijk genoeg om dit soort tricks uit te halen. Collateral friendship, zal ik maar zeggen.

     Edgar, als volgend jaar EVT de nieuwe Doeksen is, mag je grappen maken wat je wilt. Dat hoort erbij.

   2. wanneer gaat hij dan varen overal op de nieuwe site wordt de spathoek genoemd maar nergen s dat hij in de vaart komt

 2. ach Edgar bij Doeksen hebben ze de Midsland straks over laten ze die die kant op gaan kunnen ze straks gezusterlijk samen op varen

  1. Ja dat kan wel, maar dan riekt het wel erg naar oneerlijke concurentie toch?
   Zou ook gezien de status van doeksen wel heel erg goedkoop zijn hoor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *