30May

Tiger Rederij Doeksen in aanvaring met baggerschip

30-05-2011 door Redmer van der Meer (admin)

De Tiger is vanmiddag rond 17.45 in aanvaring gekomen met het baggerschip Piet Hein. De Tiger was onderweg van Harlingen naar Terschelling. Toen het schip aan het eind van de Pollendam was en de Blauwe Slenk indraaide, was er waarschijnlijk een computerstoring waardoor de waterjets niet meer functioneerden. In de Blauwe Slenk lag de Piet Hein te baggeren, waardoor een aanvaring onafwendbaar was. De Tiger dreef langzaam richting het baggerschip, waarna een lichte tik te voelen was aan boord.

De Tiger vervolgde de reis naar Terschelling op halve kracht. Uiteindelijk meerde de Tiger rond 18.40 af op Terschelling. Vanaf daar kon de Tiger na een korte inspectie op volle kracht terugvaren naar Harlingen voor een meer uitgebreide inspectie. Voor de sneldienst van morgen is de Koegelwieck naar Terschelling gebracht, waardoor de sneldienst geen hinder zal ondervinden van het ongeluk.

De Tiger blijkt lichte schade te hebben, waarbij vooral de verf aan stuurboordzijde is beschadigd. Het baggerschip voerde tekens voor beperkte manoeuvreerbaarheid, waardoor de Tiger in een normaal geval uit zou moeten wijken voor het baggerschip. In dit geval had de Tiger echter een storing waardoor de vorige regel vervalt.

Wanneer de Tiger weer in dienst komt is niet bekend.

Foto’s

Bron: Ward van der Bruggen, Peperkoning.nl

Tiger in aanvaring met baggerschip

Tiger in aanvaring met baggerschip (Foto: Peperkoning.nl)

Tiger in aanvaring met baggerschip

Tiger in aanvaring met baggerschip (Foto: Peperkoning.nl)

Tiger in aanvaring met baggerschip

Tiger in aanvaring met baggerschip (Foto: Peperkoning.nl)

Tiger in aanvaring met baggerschip

Tiger in aanvaring met baggerschip (Foto: Ward van der Bruggen (Peperkoning.nl))

Bron: Ward van der Bruggen, Peperkoning.nl

Film

Gebruiker 1991Bartjuh (Bart van Gelsdorp) op Youtube heeft het volgende filmpje geplaatst:

Film: Bart van GelsdorpTags: , , ,

Navigatie

Zie ook:

.

Reacties

10 reacties op “Tiger Rederij Doeksen in aanvaring met baggerschip”
 1. Willem Boot

  Ik zie overal het woord “baggeren” of “baggerschip”. Baggeren doe je met een baggermolen, dus met een emmerladder. Dit is een zuiger met een zuigbuis.
  Wat de oorzaak is, weten we niet. Als dat inderdaad een “computerstoring” is, dan is het goed zich af te vragen of bij zo’n storing de zaak niet onmiddellijk mechanisch moet kunnen worden overgenomen.

  Reply
  1. Redmer

   Willem,

   Dit is niet (meer) juist. Een baggerschip is elk schip dat iets met bagger doet. In dit geval in het Engels ook wel een dredger genoemd. Misschien dat dit vroeger anders was, maar tegenwoordig wordt het woord baggerschip gebruikt voor elk schip dat iets met bagger doet. En baggeren is gewoon het hele proces van het verwijderen van zand, slib, stenen of iets dergelijks onder water.

   En waarom moet het vervangen worden door een mechanisch systeem? Grote kans dat dat ook kapot kan gaan. Een gemakkelijkere oplossing is denk ik een acuut back-up-systeem.

   Reply
   1. Willem Boot

    Mooi, geef dan maar even de definitie van “bagger”. En vertel dan ook eens waarom elke werf een zuiger een zuiger noemt (als ze niet net doen of ze Engels spreken).

    Dat kan dan wel “modern” zijn, het is net zo achtergebleven als “de MS Spathoek” of “de SS Rotterdam”.

    Ik sta niet op taalzuiverheid, maar aan fout taalgebruik doe ik lekker puh niet mee. Dan maar ouderwets, weet ik in elk geval waar het over gaat.

    Reply
    1. Bart

     Hahaha, gelukkig zul je tegenwoordig geen emmerladers meer tegenkomen op de werf!! Dus ik weet eigenlijk niet zo goed waar je je druk om maakt. Bovendien wordt er, zoals Redmer al zei, gesproken over baggeren en men kan hier in deze eeuw denk ik wel vanuit gaan dat dat geschied middels een Sleephopperzuiger, of in dit geval voor de pietluttige onder ons, een zandzuiger!;)

     Reply
    2. Redmer van der Meer (admin) Post author

     Willem,

     Ik ben de afgelopen 4 jaren meer dan 4 keer bij een IHC-werf geweest. Hier spraken ze elke keer over baggerschepen. Alleen de cutter- en snijkopzuiger wordt eigenlijk nog apart genoemd.
     Dit is heel wat anders als “De MS Spathoek”, dat is gewoon fout. Dit meer van het kaliber wat voor definitie voor een bepaald woord geldt.
     Maar Willem, ik wil graag van alles van je aannemen, maar dit gaat er echt niet inn. Ik heb het Van Dale-woordenboek hier niet liggen, maar daar staat echt niet in “Een schip met emmers of een molen om sediment uit het water te halen”. Een sleepboot is toch ook niet alleen een sleepboot als die boot sleept met een metalen tros? En dat een sleepboot met een tros van Nylon ineens geen sleepboot meer is maar een trekboot?
     Ik bedoel te zeggen dat een baggerschip gewoon een schip is wat baggert, of dat nou met emmers is of met een zuigbuis.
     En inderdaad zoals Bart al zegt, baggermolens en emmerbaggeraars komen we niet meer tegen in de moderne scheepsbouw.

     Reply
 2. jaap

  Morgen is er een extra afvaart van de sneldienst om 18.00
  Hoe gaan ze dat doen ?
  Misschien is de Tiger dan al wel weer in dienst.
  Zo niet dan hebben ze een probleem…….

  Reply
 3. jaap

  Inmiddels is de Tiger gesignaleerd op ais.
  Volgens mij zijn ze een proefvaart aan het doen.

  Reply
 4. Wiebe

  De Tiger zal morgen heus wel weer varen.Wat Jaap al zei is te zien op AIS dat de Tiger inderdaad
  aan het proefvaren is.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Delen