6Jul

In 2012 geld terug bij vertraging

6-07-2010 door Redmer van der Meer (admin)

Vanaf 2012 heeft iedereen recht op compensatie bij vertragingen van veerboten. De Europese Unie heeft hier vandaag over vergaderd en overeenstemming bereikt. Ook moeten gehandicapte passagiers meer mogelijkheden en hulp krijgen aan boord.

Als de boot meer dan 90 minuten vertraging heeft moet de rederij de passagier omboeken of de mogelijkheid bieden het geld terug te krijgen door het ticket te annuleren. Bovendien moet de passagier te eten en drinken krijgen. Uitgezonderd zijn situaties van overmacht, bijvoorbeeld bij slecht weer.

Daarnaast moet de rederij 25% van het ticket terugbetalen wanneer er sprake is van vertraging van (ongeveer) een kwart van de duur van de overtocht. Voor overtochten tot 4 uur moet sprake zijn van meer dan 1 uur vertraging, wil men een kwart van de kosten terugkrijgen. Tussen de 4 en de 8 uur is dit minimaal 2 uren, voor tussen de 8 en 24 uur minimaal 3 uren en voor meer dan 24 uren minimaal 4 uren. Als de vertraging de minimale vertragingstijd dubbel overschrijdt, krijgen passagiers de helft van de ticketprijs terug. Rederijen moeten het geld cash teruggeven, als passagiers hierom vragen. Ook eventuele overnachtingen moeten betaald worden.

Ook gehandicapte passagiers krijgen meer rechten. Zij mogen niet geweigerd worden aan boord, omdat ze bijvoorbeeld in een rolstoel zitten.

Door deze maatregelen, welke in 2012 van kracht zullen zijn, krijgen passagiers die met de boot reizen meer rechten dan mensen die met het vliegtuig reizen. Zij krijgen alleen geld terug bij annuleringen.

Bron: Europees ParlementTags: , ,

Navigatie

Zie ook:

.

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Delen