1Feb

Mansveld wil overleg en De Rouwe wil debat over situatie EVT

1-02-2014 door Redmer van der Meer (admin)

Staatssecretars Mansveld heeft gisteren de Tweede Kamer ingelicht over de uitspraak in het spoedappèl middels een brief. Sander de Rouwe wil graag een debat aanvragen om de minister te vragen hoe dit heeft kunnen gebeuren. To slot laat EVT weten ook best op Vlieland te willen varen, terwijl daar juist de vrees voor een introductie van de gevreesde ingekrompen winterdienst groot is.

Staatssecretaris geeft uitleg aan de kamer
In een brief van de Mansveld aan de Tweede Kamer geeft zij uitleg aan de kamer over de gang van zaken in het proces van het opzeggen van het contract met EVT. Zij meldt dat zij vanwege het maatschappelijke belang vorig jaar heeft besloten de contracten met EVT op te zeggen. “Dit, omdat de continuïteit van de veilige, betrouwbare, ongestoorde, structurele en het hele jaar dekkende veerverbindingen tussen het vaste land en de eilanden in het geding is”. Hierna meldt zij dat de kortgedingrechter de staatssecretaris gelijk gaf, maar EVT hiertegen spoedappèl heeft ingesteld. In dit spoedappèl werd door het Hof gekeken naar wat de bevindingen zouden zijn in een eventuele bodemprocedure. Omdat volgens het Hof er nog teveel aspecten ongewis zijn (o.a. de financiële situatie van Doeksen) en de Staat had moeten onderzoeken of onrendabele vaarten van Doeksen overgenomen konden worden door EVT, mag EVT toch doorvaren na 1 februari. De staatssecretaris meldt dat EVT van de aanleginrichtingen gebruik kan blijven maken totdat een bodemrechter anders beslist of totdat er een andere oplossing is. Mansveld zal haar er nog op beraden of ze in cassatie gaat tegen de uitspraak van het Hof. Binnen een maand wil ze hierover de Kamer informeren. Verder wil de staatssecretaris in overleg te gaan met de gemeenten, Rederij Doeksen en EVT om te “verkennen welke andere mogelijkheden er nog zijn om alsnog de continuïteit van de veerverbindingen te garanderen”.

Sander de Rouwe wil debat
Sander de Rouwe vindt dat de Tweede Kamer een debat moet gaan voeren over de waddenveerdiensten. Mansveld heeft in het eerdere debat gemeld zich neer te zullen leggen bij de uitspraak van de rechter. Mansveld overweegt nu toch er verder op te gaan procederen. Dat brengt volgens De Rouwe veel onzekerheid met zich mee, vooral voor de eilanden, en kost veel geld. De Rouwe roept daarom op tot duidelijkheid en vindt dat deze vooral moet volgen uit de uitspraak van het CBb. Deze laat echter ook nog even op zich wachten en vindt daarom dat deze toch zo snel mogelijk moet komen. Op basis van de eerdere uitspraken vindt De Rouwe dat Mansveld de Kamer verkeerd heeft ingelicht. Eerder was de staatssecretaris er van overtuigd dat onder belemmering van de veerdienst (van de hoofdgebruiker, Rederij Doeksen) ook een financiële belemmering verstaan wordt. De Rouwe was van mening dat dit enkel een fysieke belemmering (bezetten van de kade) in kon houden en het Hof heeft hem daar nu gelijk in gegeven. Hierom vindt De Rouwe dat Mansveld heeft geblunderd en er een debat moet komen om de zaak inhoudelijk op te lossen.

EVT wil best ook op Vlieland varen
Het Friesch Dagblad laat weten dat Erwin Rob tegenover de krant heeft gemeld ook best op Vlieland te willen varen:

Als daar gaten vallen, dan willen we dat weten. We moeten dan een extra boot aanschaffen, maar het is een optie . We willen graag zo spoedig mogelijk om de tafel met de andere partijen.

Het is dan echter opmerkelijk dat de boot die eerder door EVT werd gebruikt, de Stortemelk, te koop ligt en niet gebruikt wordt om naar Vlieland te varen.
Maar juist op Vlieland zitten ze niet te wachten op de problemen van Terschelling. Drie maal daags een veerboot is voor Vlieland het minimum. Mocht er een afvaart wegvallen, dan voelen ze zich teruggezet naar een ver verleden. Naast de tweets hieronder die dit weergeven, werd dit ook behandeld in een korte reportage van Omrop Fryslân, welke hier terug te kijken is.

Mansveld EVT Tweede Kamer

Spathoek EVT

Bronnen: Rijksoverheid.nl, Omrop Fryslân (1) (2), Friesch Dagblad.Tags: , , , , , , ,

Navigatie

Zie ook:

.

Reacties

Één reactie op “Mansveld wil overleg en De Rouwe wil debat over situatie EVT”
  1. Kies zelf

    Ik vind dat EVT zich niet moet bemoeien met Vlieland. Terschelling heeft het er al moeilijk mee, en Vlieland dan ook al… Doeksen heeft het al moeilijk mee met EVT, dus EVT, niet naar Vlieland!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Delen