Snelboot Koegelwieck Terschelling met storm

De snelboot naar Vlieland werd herhaaldelijk geschrapt vanwege de storm. Hier de snelboot van Terschelling naar Harlingen vrijdagochtend.

Vertragingen, annuleringen, zeeziekte; Het hoort er allemaal bij voor wie deze dagen met de veerboot reist. Veerdiensten naar de Waddeneilanden op de avonden werden en worden gewijzigd. Op de internationale routes was daarentegen sprake van grote vertragingen. We geven een kleine samenvatting en een aantal vooruitzichten.

Veerboot Vlieland storm
De veerboot naar Vlieland in de storm. Er zullen flink wat mensen aan boord zich niet zo goed hebben gevoeld.

Weersomstandigheden
De weersomstandigheden waren vannacht ruw. De wind heeft bij de Waddeneilanden de 10 Beaufort gehaald. De golven werden hierbij opgestuwd tot 6 meter hoogte boven de eilanden. Doordat de wind vooral uit het west-zuidwesten waaide, zorgde de wind vooral voor een verhoging van de waterstand. Vanochtend bedroeg deze in het waddengebied ongeveer één meter. De wind is vanmiddag meer richting het noordwesten gedraaid. Hierdoor zal rond 18.00 vanavond de verhoging een maximum van 1,5 meter bereiken. Door het hoogwater wat hier vlak na valt zal de waterstand boven de 2,5 meter uitkomen. Later vanavond zal de wind iets afnemen, maar morgenmiddag gaat het weer harder waaien uit noordwestelijke richting.

Ameland en Schiermonnikoog
De schepen naar Ameland en Schiermonnikoog konden tot voor vandaag keurig volgens dienstregeling varen. Vanochtend en vanavond voer de veerdienst naar Schiermonnikoog niet, vanwege het hoge water. De Monnik voer een aangepaste dienstregeling van 3 diensten. Op Ameland wordt vanavond de laatste afvaart geannuleerd, vanwege het hoge water. De komende dagen is de verhoging van de waterstand minder, waardoor reizigers eigenlijk geen rekening meer hoeven te houden met wijzigingen op deze trajecten.

UPDATE: Een mooie foto van het hoogwater in Lauwersoog, met de Esonborg en de Monnik, vind u hier: Facebook Wagenborg

Terschelling
Naar Terschelling zijn al vanaf woensdag problemen met de hoge waterstand. Een extra probleem hierbij is dat de Midsland nu naar Terschelling vaart, omdat de Friesland op de werf ligt. De Midsland ligt hoger, waardoor deze bij een hoge waterstand al snel niet meer onder de autobrug past. Woensdag kon de Midsland bij de afvaart van 15.00 op Terschelling niet meer onder de autobrug komen. Hierdoor konden de auto’s pas later op de avond gelost worden. Woensdag werd ook de late sneldienst geannuleerd op het laatste moment. Gisteren voer de Midsland een aangepaste dienstregeling vanwege het hoge water. Vandaag werd de avondvaart van de Midsland geschrapt vanwege het hoge water. Dit bleek niet genoeg, want bij aankomst om 17.00 vanavond kon de Midsland geen auto’s lossen. Waarschijnlijk is de waterstand vannacht pas om 24.00 pas weer laag genoeg hiervoor. In plaats van een veerdienst voeren er extra afvaarten van de sneldienst.
Morgen is de verhoging van de waterstand veel minder, waardoor er voor morgen geen verhinderingen verwacht worden naar Terschelling.
UPDATE: Achteraf moest de sneldienst vrijdagavond in Harlingen gebruikmaken van de aanmeerplaats van de veerdienst, in verband met het hoge water.

Midsland Hoogwater veerboot Terschelling
De Midsland moest vrijdagavond uren wachten voordat er gelost kon worden door het hoogwater. (Foto: Sytse Schoustra)
Snelboot Koegelwieck Terschelling met storm
De snelboot naar Vlieland werd herhaaldelijk geschrapt vanwege de storm. Hier de snelboot van Terschelling naar Harlingen vrijdagochtend.

Vlieland
Ook naar Vlieland is al sinds woensdagavond hinder van de storm. Woensdag- en donderdagavond verviel de sneldienst van en naar het eiland en voer er geen vervangende veerdienst. Vanavond vaart de Vlieland een aangepaste dienstregeling. Door de noordwestenwind is het mogelijk dat de sneldienst van en naar Vlieland morgen en zondag mogelijk ook uitvalt.

UPDATE: De Vlieland kon uiteindelijk niet helemaal volgens dienstregeling varen. Na vertrek uit Harlingen om 18.00 werd langzamer gevaren om te voorkomen dat het schip op Vlieland lang moest wachten om onder de autobrug te kunnen. De Vlieland was uiteindelijk om 20.00 bij de veerdam van Vlieland.

UPDATE 2: Zaterdagavond zal er geen sneldienst van en naar Vlieland varen. In plaats daarvan vaart er een veerdienst.

Veerboot Vlieland storm
De Veerboot naar Vlieland kreeg veel te verduren in de hoge golven van de storm. Hier om 15.30 op vrijdagmiddag.

Texel
Bij de boot naar Texel zijn geen problemen geweest. De dienst kon tot nu toe volgens dienstregeling uitgevoerd worden. Voor vanavond wordt echter meer verhoging verwacht, waardoor men rekening moet houden met eventuele vertragingen van en naar Texel. Morgen is deze waarschuwing niet meer van toepassing, omdat het water dan weer gezakt zal zijn.

IJmuiden – Newcastle
Woensdagnacht liep de Princess Seaways zware vertragingen op door het weer en mogelijk ook door technische problemen aan boord. Ook afgelopen nacht liep de veerboot, ditmaal de King Seaways, vertraging op, maar dit bleef beperkt tot 2 uren. De vertraging was minder omdat er onder meer een westelijkere route werd gekozen, waardoor het schip eerder in de beschutting van het Verenigd Koninkrijk kwam. Op dit moment vertrekt de Princess Seaways voor een wederom onstuimige rit. Deze afvaart zou door de weersomstandigheden ook weer vertraging op kunnen lopen. Na vandaag zal de kans op vertragingen op dit traject veel kleiner zijn, omdat de wind afneemt.

UPDATE: De afvaart van vrijdagnacht naar Newcastle liep ook een kleine vertraging op. Deze was rond 11.30 Nederlandse tijd aangekomen in plaats van om 10.00.

Rotterdam – Hull
Ook op deze internationale route ging niet alles volgens het boekje. De Pride of Hull kwam donderdagochtend met een vertraging van een uur aan in Hull, maar kon door de lage waterstand (in Engeland werd het water juist weggeblazen) niet aanmeren. Het schip moest wachten tot ver in de middag om aan te kunnen meren. Voor de komende afvaarten is de kans op vertragingen op dit traject veel kleiner.

UPDATE: De Pride of Hull is zonder vertraging aangekomen in Hull zaterdagochtend.

Hoek van Holland – Harwich
Op dit traject heebben voor zover bekend alle schepen volgens dienstregeling gevaren en zullen dit waarschijnlijk ook blijven doen.

Vooruitzichten
Op dit moment is de windkracht op Terschelling gedaald naar een windkracht 5. In de buien kunnen echter hardere windstoten voorkomen. Omdat de wind meer in het noordwesten zit, zullen de golven meer richting het strand en het binnenland bij Friesland en Groningen geblazen worden. Morgenavond zal de wind toenemen tot een windkracht 8. Hierdoor kan mogelijk de sneldienst naar Vlieland vervallen. Reizigers op de internationale routes richting het Verenigd Koninkrijk van DFDS en P&O Ferries dienen vannacht en morgennacht rekening te houden met vertragingen.

Foto’s hoogwater en storm 9 dec 2011 Deel 1

Het eerste deel van de foto’s die ik maakte. ‘s Ochtends om 9.00 voer ik mee op de boot naar Vlieland. U ziet enkele foto’s in Harlingen, van voor het vertrek naar Vlieland. Daarna ziet u een aantal foto’s die vanaf de Vlieland zijn genomen, onder meer van de Midsland, Koegelwieck en Stortemelk. Tenslotte ziet u het vertrek van de veerdienst van 11.45 vanaf Vlieland. De golfhoogte was hier dik 3 meter.

Foto’s hoogwater en storm 9 dec 2011 Deel 2

Het tweede deel van de foto’s geeft een goed beeld van de wind die later uit het noordwesten kwam. Het strand staat onder water en de boot tilt flink op uit het water door de golven. De golfhoogte was hier ook boven de 3 meter door de storm. U ziet eerst de aankomst van de Vlieland omstreeks 15.30. Vervolgens is het vertrek van de gewijzigde dienst van 16.15 te zien. Als laatste zijn foto’s van zaterdag te zien waarop de veerboot Vlieland rond 15.30 weer enkele golven pakt richting Vlieland.

Foto’s hoogwater en storm 9 dec 2011 Terschelling

Van onze correspondenten op Terschelling zijn onderstaande foto’s. Hier is te zien dat de Midsland niet onder de autobrug kon om auto’s te lossen. Ook ligt de Stortemelk van EVT met hoogwater aan de kade.


Laatste foto: Sytse Schoustra
Bronnen: Hydro Meteo Centra, Marinetraffic, Windfinder, Actuele waterdata, Weerstation Hoorn, Rederij Doeksen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *