Nieuw schip EVT laat nog op zich wachten

Rederij EVT, Eigen Veerdienst Terschelling, zal nog een tijd moeten wachten voordat het nieuwe schip in dienst zal gaan. Dit schip vaart nu nog in Noorwegen onder de naam Fjordkongen. De schepen die in Noorwegen de Fjordkongen en een zusterschip zouden gaan vervangen, kampen met problemen. Op 24 maart kwam het eerste nieuwe schip in de problemen. Het schip was vanaf de werf op weg naar het dienstgebied, hierbij is de bodem van het schip door een golf losgeraakt.

Eind februari publiceerde EVT dat er een nieuw schip was aangekocht in Noorwegen, de Fjordkongen. Volgens EVT zou het schip tussen eind maart en begin april in dienst komen. Het wachten was op de nieuwbouwschepen in Noorwegen, welke de Fjordkongen zouden gaan vervangen op de route Harstad-Tromsø. Veolia Transport, welke de concessie op deze route had gewonnen, had bij Båtservice Mandal drie nieuwe schepen besteld, gemaakt van aluminium en koolstof. Nadat er twee van de drie in dienst zouden zijn, zou de Fjordkongen buiten dienst gesteld worden en door EVT op de dienst Harlingen – Terschelling ingezet worden als MS Willem Barentsz (2).

Eind maart werd het eerste schip, het MS Sollifjell, opgeleverd, maar op weg van de werf naar Harstad/Tromsø ging het mis. Waarschijnlijk heeft een golf de bodem geraakt van de catamaran, waardoor de bodem is losgeraakt. Er is een onderzoek ingesteld of het losraken van de bodem een ongeluk was of een technische fout. Een van de mogelijkheden is dat er een materiaalfout in de carbonvezel bodem van het schip zat. Een andere mogelijkheid is dat er een ontwerpfout is gemaakt, maar onderzoek zal dit uit moeten wijzen.

Door de schade aan het eerste schip heeft Veolia besloten de bouw van de twee andere schepen stil te leggen. Nadat het onderzoek afgerond is, zullen de nieuwe schepen verbeterd en verder afgebouwd worden. Dit betekent voor EVT dat het nog zeker tot eind mei zal duren voordat de Fjordkongen in dienst kan gaan.  De website van EVT vermeldt op het moment van schrijven nog steeds dat de Fjordkongen eind maart of begin april in dienst zal gaan.

Bronnen:
http://www.ht.no/article344963.ece
http://www.evt.nl/evtnieuws.php?id=6
http://www.nordlys.no/nyheter/article5039584.ece
http://www.fvn.no/lokalt/mandal/article751948.ece

1 thought on “Nieuw schip EVT laat nog op zich wachten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *