Tentoonstelling historie veerdiensten Nederland-Engeland

Retourtje Noordzee

De expositie "Retourtje Noordzee"in het Maritiem museum Rotterdam van 22 november 2014 tot 15 juni 2015.

Op 29 november is in het Maritiem Museum te Rotterdam een expositie geopend met de naam “Retourtje Noordzee”. De expositie geeft een idee over de ontwikkeling van de veerdiensten over de Norodzee, in het bijzonder die naar Engeland. De expositie laat de ontwikkeling zien van een dienst voor vooral handelaren, naar een dienst die ook geschikt is voor vakantiegangers.

Met de wind door je haren en de kou in je gezicht sta je op het dek van de veerboot. In de verte zie je de eerste contouren van de Engelse kust. Al twee eeuwen is dit een bekend tafereel aan boord van een ferry. Begin 20e eeuw reisden handelaren per stoomschip in 24 uur naar Engeland. Een enorme vooruitgang ten opzichte van het zeilschip, omdat ze afspraken konden inplannen met een vaste aankomsttijd. De overtocht werd ook populairder en toegankelijk voor iedereen. In 1960 ging je met de caravan achter de Opel Kadett niet alleen meer op vakantie naar het Franse platteland, maar ook richting Groot Brittannië. Tegenwoordig is de Noordzee het Kleinpolderplein onder de wereldzeeën, ondanks de concurrentie met de Kanaaltunnel en goedkope vliegreizen. Reis in ‘Retourtje Noordzee’ mee met passagiers uit verschillende tijdvakken en voel de nostalgie van op vakantie gaan met de veerboot.

Het Maritiem Museum Rotterdam is gevestigd in de Leuvehaven. De expositie over de veerdiensten loopt nog tot 14 juni 2015.


Film bron: RTV Rijnmond

Retourtje Noordzee
De expositie “Retourtje Noordzee”in het Maritiem museum Rotterdam van 29 november 2014 tot 14 juni 2015.

Bronnen: Maritiem Museum Rotterdam (1) (2), RTV Rijnmond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *