Morgen minder veerboten door hoogwater en storm

Weer storm veerboot

De huidige weersituatie op de Noordzee. Golven van meer dan 4 meter en een NW 7-8 Bft.

Door de storm van vandaag en morgen vervallen morgen enkele veerdiensten. Door de noordwestenwind wordt het water opgestuwd en worden er hoge waterstanden verwacht. Hierdoor passen niet alle schepen onder de laadbrug.

De wijzigingen zijn te volgen via @Veerbootvertrag op Twitter en via de pagina ‘Gewijzigde afvaarten veerboten’

Weer en wind
Uitlopers van de orkaan Gonzalo trekken vandaag en morgen over de Noordzee. De wind zal vannacht en morgen blijven met een windkracht 7 a 8 uit het noordwesten. Hierdoor ontstaat er een verhoging van de waterstand en worden er behoorlijke golven opgewekt.

Weer storm veerboot
De huidige weersituatie op de Noordzee. Golven van meer dan 4 meter en een NW 7-8 Bft.
Verwachte waterstand veerboot
De verwachte waterstand in Harlingen voor vandaag en morgen. De verwachte waterstand bereikt circa +300 cm NAP, waardoor kades onderlopen en de schepen niet meer onder de autobrug aan kunnen meren.

P&O Ferries: Rotterdam – Hull
Voor Rotterdam (Europoort) – Hull worden geen wijzigingen gemeld door P&O Ferries.

Stena Line: Hoek van Holland – Harwich
De veerboot Stena Britannica kwam vanmiddag iets later aan in Hoek van Holland, vanwege de omstandigheden. Volgens Stena Line een “combinatie van harde wind, windrichting en stroming door getij. Als het schip wacht is de vloedstroom weg en kunnen we beter afmeren”. Voor vanavond en morgen zijn er nog geen veranderingen in de dienstregeling gemeld.

DFDS Seaways: IJmuiden – Newcastle
De veerdienst IJmuiden – Newcastle is een lange route over de Noordzee. Door de golven en de harde wind zal er waarschijnlijk vertraging optreden bij de veerboten die vannacht varen. De schepen kiezen een route dichter langs de kust, wat meer tijd kost. Bovendien varen de schepen langzamer door de zeegang. DFDS meldt:

In verband met de slechte weersomstandigheden van vandaag en morgen adviseren wij u rekening te houden met vertraging op zowel de route IJmuiden – Newcastle als Duinkerken en Calais naar Dover.

TESO: Den Helder – Texel
Vanwege de hoge waterstand verwacht TESO morgenochtend problemen met de veerdienst naar Texel. De eerste afvaarten kunnen waarschijnlijk niet uitgevoerd worden. TESO laat weten:

In verband met de verwachte hoge waterstand zullen woensdag 22/10 afvaarten komen te vervallen. Op basis van de huidige verwachting zullen de eerste afvaarten (vanaf 06.00 uur) niet worden uitgevoerd. We hopen de eerste afvaart vanuit Den Helder om 08.30 uur te kunnen verzorgen. Via onze website en Twitter zullen we de meest actuele informatie verstrekken met betrekking tot de verwachting en tijdens de stremming.

Rederij Doeksen: Harlingen – Vlieland & Terschelling
Gisteravond liet Rederij Doeksen al de sneldienst naar Vlieland vervallen. Er voer een vervangende veerdienst. Morgenochtend zullen voor zowel Terschelling als voor Vlieland de eerste retourvaart van de veerdienst vervallen. In de avond vervalt de sneldienst naar Vlieland. Door het vervallen van de eerste afvaart van de veerdienst, vaart er voor zowel Vlieland als Terschelling een extra retourvaart van de veerboot in de avond, op de normale tijden. Voor Terschelling vaart de sneldienst de hele dag ongewijzigd.

https://twitter.com/Veerbootvertrag/status/524488943119912961

Wagenborg: Holwerd – Ameland en Lauwersoog – Schiermonnikoog
Door de hoge waterstand zullen morgen de hele ochtend de veerdiensten voor zowel Ameland als Schiermonnikoog vervallen. Vanaf Ameland is de eerste afvaart om 12.30, en om 13.30 en 15.30 is er een extra afvaart die om 14.30 en 16.30 vanaf Holwerd vertrekt. Vanaf Lauwersoog is de eerste afvaart om 12.30.
De pier in Holwerd wordt morgenochtend helemaal gesloten. Vandaag werden enkele auto’s al naar hogere delen van het parkeerterrein verplaatst.

Wagenborg schrijft het volgende op de website:

Veerdienst Ameland-Holwerd v.v.
Op woensdag 22 oktober komen de afvaarten van 06.30, 08.30 en 10.30 uur vanaf Ameland en de afvaarten van 07.30, 09.30 en 11.30 uur vanaf Holwerd te vervallen. De eerste afvaart vanaf Ameland is om 12.30 uur, en de eerste afvaart vanaf Holwerd is om 13.30 uur.
Woensdagmiddag 22 oktober zijn er extra afvaarten vanaf Ameland om 13.30 uur en 15.30 uur en vanaf Holwerd om 14.30 uur en 16.30 uur.

Veerdienst Lauwersoog-Schiermonnikoog v.v.
Op woensdag 22 oktober komen de afvaarten van 06.30 uur en 09.30 uur vanaf Lauwersoog en 07.30 uur en 10.30 uur vanaf Schiermonnikoog te vervallen. De eerste afvaart vanaf Lauwersoog is om 12.30 uur en vanaf Schiermonnikoog om 13.30 uur.

AG Ems: Eemshaven, Emden – Borkum
Ook de Duitse dienst heeft last van het hoge water. ‘S ochtends vervallen de afvaarten vanuit Eemshaven en Emden, zoals AG Ems op de website schrijft:

Aufgrund des vorhergesagten Sturms entfallen folgende Fähr-Abfahrten:
7:30 Uhr ab Eemshaven
8:00 Uhr ab Emden
8:30 & 10:30 an Borkum
Ebenfalls entfallen die Katamaranabfahrten
07:15 ab Borkum
12:30 ab Emden
Zusätzlich verkehren Fähren ab Eemshaven um 14:30 Uhr sowie ab Borkum um 15:15 Uhr.

Bronnen: DWD.de, Meetadviesdienst, P&O Ferries, Stena Line, DFDS Seaways, TESO, Rederij Doeksen, Wagenborg, AG Ems.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *