Vertragingen veerboten Engeland door storm

Princess Seaways Storm IJmuiden

Archieffoto van de Princess Seaways die met harde wind uit IJmuiden vertrekt.

Vannacht zijn door de storm op de Noordzee de veerdiensten tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk allemaal vertraagd. Door de harde wind en de golven op zee konden de schepen niet de dienstsnelheid halen. De wind had een kracht 9 Beaufort op zee, met windstoten van orkaankracht. Op zee kwamen significante golfhoogtes van 6 meter voor. De zuidwestelijke windrichting zorgde niet voor extreem hoge waterstanden, zoals dat het geval was met de Sinterklaas-storm.

De veerdiensten op het Kanaal kregen ook flink last van de storm, zo werd de haven van Dover vannacht afgesloten. De veerdiensten op de Waddenzee ondervinden minder hinder van de storm. Gisteravond kon de sneldienst niet via Vlieland varen en voer er een vervangende veerdienst. De veerboten van en naar Ameland varen momenteel met een kleine vertraging.

Wind snelheid veerboten noordzee
De windkracht op zee in de nacht van 23 op 24 december 2013. Bron: Windfinder

DFDS Seaways IJmuiden-Newcastle

Met storm lopen de veerboten tussen IJmuiden en Newcastle regelmatig vertraging op door de lange route over de Noordzee. Vannacht kon de King Seaways uit IJmuiden naar Newcastle gelukkig op tijd Newcastle bereiken. De Princess Seaways vanuit Newcastle moest echter een route dicht langs de kust kiezen en kon niet zo snel varen als normaal. Hierdoor is de Princess Seaways op het moment van schrijven nog bezig met het oversteken van de Noordzee. De Princess Seaways wordt om 16:00 verwacht in IJmuiden, met een vertraging van ca. 6 uur. Hierdoor kan het schip vanavond ook neit op tijd vertrekken voor de terugreis.

Actuele wijzigingen DFDS: http://www.dfdsseaways.nl/reis-me…

Princess Seaways Storm IJmuiden
Archieffoto van de Princess Seaways die met harde wind uit IJmuiden vertrekt.

P&O Ferries Europoort-Hull

Normaliter lopen P&O Ferries en Stena Line geen of weinig vertraging op met storm. Ditkeer zijn zij echter ook getroffen. De Pride of Hull vanuit Hull naar Rotterdam is vanochtend niet om 8.15 aangemeerd in Europoort, maar vaart nog op zee. De Pride of Hull wordt om uiterlijk 14:00 verwacht in Rotterdam. De Pride of Rotterdam, die vannacht naar Hull voer, kon wel op tijd Hull bereiken.

Actuele wijzigingen P&O Ferries: http://www.poferries.com/tou…

Stena Line Hoek van Holland-Harwich

Stena Line loopt bijna nooit vertraging op, maar dit keer zijn voor de schepen van Stena Line de omstandigheden ook te erg. Beide schepen hebben een afwijkende route gevaren en liepen daardoor vertraging op. De Stena Britannica kwam daardoor met drie kwartier vertraging aan in Harwich vanochtend vroeg. De Stena Hollandica vanuit Harwich naar Hoek van Holland liep meer vertraging op en kon pas om 10:30 aanmeren in Hoek van Holland, met een vertraging van 2 uur en 45 minuten.

Actuele wijzigingen Stena Line (als banner op homepage): http://www.stenaline.nl/engeland

Stena Line Hollandica Britannica route 24 dec 2013
De afwijkende route van de Stena Hollandica (geel) en de Stena Britannica (Blauw) afgelopen nacht. Afbeelding via Marinetraffic en Google Earth

Bronnen: Windfinder, Rijkswaterstaat, Marinetraffic, DFDS, P&O Ferries, Stena Line.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *