Auto te water bij vertrek veerboot Vlieland

Bij vertrek van de ochtendboot op Vlieland kwam een auto zeer snel aangereden om nog net de boot te halen. De boot was echter net los en de autobrug was omhoog, waardoor de auto van de brug sprong en tegen het schip aankwam. Hierna viel de auto in het water. De 72-jarige Duitse vrouw die de auto bestuurde is overleden.

Normaal gesproken stellen auto’s zich voor vertrek op bij de veerboot en worden door de waldienstmedewerkers opgeroepen om het schip op te rijden. Zodra alles aan boord is en de vertrektijd in zicht komt, wordt de autobrug omhoog gehaald en de trossen los gegooid. Hierbij gaan er stoplichten branden om men er van bewust te maken niet meer aan boord te gaan. Dit weerhield de vrouw in een Smart er echter niet van om op het laatste moment nog te proberen de boot te halen. De auto werd geprobeerd tegen te houden door de medewerkers, maar de auto viel in het water. Een medewerker van de rederij trad adequaat op en sprong achter de auto aan. Helaas kon de vrouw niet bevrijd worden, waardoor zij verdronk. Door dit ongeval waren enkele medewerkers en passagiers van de veerboot ontzet. Voor hen werd door de Rederij slachtofferhulp geregeld na aankomst van het schip in Harlingen. De boot kon met drie kwartier vertraging vertrekken vanaf Vlieland, na het eerste onderzoek. De afvaart vanaf Harlingen en de volgende afvaart vanaf Vlieland liepen ook nog vertraging op, maar inmiddels vaart het schip weer volgens dienstregeling.

Later die morgen is de auto uit het water getild door de hulpdiensten en bleek dat de vrouw slecht ter been was. Bovendien werd in de auto een grote hoeveelheid bagage aangetroffen en een rolstoel.

Naar aanleiding van incident zal Rederij Doeksen onderzoeken of het vertrek van de veerboot veilig genoeg is. Zo wordt er gekeken of het nodig is een extra barrière, zoals een slagboom, te maken en of de procedures goed zijn.

Bron: Omrop Fryslân (1) (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *