IJzige oostenwind hindert veerboten Waddenzee en Noordzee

waterstand maart 2013 winter

Waterstand gemeten en voorspeld 24 maart 2013 (Bron: Rijkswaterstaat)

De sterke oostenwind in het waddengebied zorgt niet alleen voor lage temperaturen. Het water wordt dermate weggeblazen, dat het zeer laag water wordt. Hierdoor zijn vele veerdiensten niet in staat de dienstregeling te vervullen. In Harlingen kwam de waterstand al een aantal keren onder de 2 meter onder NAP afgelopen dagen. Bij hoogwater was de waterstand maar circa -50 cm NAP.

Texel
Op vrijdagavond rond 20.00 moest de veerdienst al gestaakt worden door een lage waterstand. Rond middernacht werd de laatste retourafvaart gemaakt om de laatste wachtende passagiers over te brengen. Zaterdagochtend kwam de dienstregeling rond 8.30 stil te liggen, waarna pas om 12.15 de dienstregeling met de Dokter Wagemaker weer hervat kon worden. Zaterdagavond kon de dienst net afgemaakt worden zonder stremming. Vanochtend werd weer een stremming verwacht die ook plaatsvond. Rond kwart voor tien vanochtend meerde de Dokter Wagemaker af op Texel toen de dienst werd stilgelegd. Net voor 13.00 kon de dienst weer hervat worden en vanaf 13.30 komt de tweede boot (Schulpengat) erbij om iedereen over te zetten.

Vlieland
Op Vlieland kon de dienstregeling normaal uitgevoerd worden, maar door de straffe oostenwind assisteerde de watertaxi Zeehond de Midsland bij de veerdam van Vlieland. De Midsland verving de Vlieland die op de werf in Delfzijl was. De Vlieland nam gisteravond de dienst van de Midsland weer over, omdat de sneldienst naar Vlieland was geannuleerd vanwege de harde wind en golven. Ook zondagochtend ging de sneldienst niet naar Vlieland en maakte de veerboot een extra vaart.

Terschelling
In verband met de lage waterstand kon de Friesland zaterdagochtend niet om 9.45 vertrekken vanuit Harlingen. Deze afvaart werd verzet naar 11.00, maar pas om 13.45 kon de Friesland aanmeren op Terschelling. Hierdoor liepen de afvaarten de rest van de dag ook vertraging op en kreeg EVT’s Spathoek ook te maken met vertraging. Op zondagochtend vertrok de Friesland al om 10.30 vanaf Terschelling, in plaats van 12.30, zodat voor het laagwater Harlingen bereikt kon worden. Op de normale tijd om 15.00 wordt de dienstregeling door de Friesland weer hervat vanuit Harlingen.
De sneldienst ondervond zaterdag ook enige vertraging rond het middaguur en kreeg hulp van sleepboten bij het aanmeren op Terschelling.

Ameland, Schiermonnikoog, Duitsland
Naar Ameland kon redelijk volgens dienstregeling gevaren worden, ook door het inzetten van zowel de Oerd als Sier. Naar Schiermonnikoog ontstonden geen noemenswaardige vertragingen. In Duitsland is het een stukje erger, want daar vaart al sinds vrijdagavond geen boot meer van en naar Juist. Er wordt verwacht dat er pas maandagavond weer een boot naar toe kan varen.

Veerboten Engeland
Stena Line en P&O Ferries konden keurig volgens dienstregeling blijven varen, ondanks het lage water. De meer noordelijk varende DFDS had echter enige problemen. Door harde wind en golven kwam de Princess Seaways pas zaterdagavond binnen in IJmuiden in plaats van ‘s ochtends. De Princess Seaways is met slechte weersomstandigheden vaker vertraagd en werd daarom zaterdagavond in IJmuiden gehouden. De Princess zal pas maandagavond weer vertrekken uit IJmuiden en daardoor komt de afvaart vanuit Newcastle zondagavond ook te vervallen. De King Seaways kwam op zondag pas rond het middaguur binnen in IJmuiden, een paar uur te laat.

Morgen en verder
Morgen worden er ook nog lage waterstanden verwacht, waardoor er ook nog vertragingen plaats kunnen vinden. Vanaf dinsdag zal de wind waarschijnlijk afnemen, waardoor de waterstand weer wat hoger zal worden en de veerboten waarschijnlijk weer zonder vertragingen kunnen varen.

waterstand maart 2013 winter
Waterstand gemeten en voorspeld 24 maart 2013 (Bron: Rijkswaterstaat)

1 thought on “IJzige oostenwind hindert veerboten Waddenzee en Noordzee

  1. volgens mij moet de veerboot M.S. Friesland door schade ivm het lage water nu naar de werf kijk maar op AIS daar ligt die op de werf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *