Navigatiebrug Rottum naar Maritiem Centrum Ameland

Navigatiebrug Rottum op Transport

Het stuurhuis van de Rottum, vroeger de Sier, op transport van Delfzijl naar Ameland voor het Maritiem Centrum Abraham Fock

De oude navigatiebrug van de Rottum is op transport naar het Maritiem Centrum Abraham Fock op Ameland. De brug van de Rottum is vorig jaar vervangen tijdens de grote refit van het schip. Zoals de geruchten al waren, heeft wagenborg deze oude brug geschonken aan het Maritiem Centrum op Ameland.

De Rottum is in 1985 gebouwd en eerst als Sier ingezet tussen Ameland en Holwerd. Nadat de nieuwe Sier in dienst kwam op de Ameland-dienst in 1995, is de ‘oude’ Sier ingezet als Rottum tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog. Vorig jaar heeft het schip een grondige verbouwing ondergaan, waardoor het schip weer een flinke tijd mee kan. Bij deze refit in Delfzijl is de navigatiebrug in zijn geheel vervangen. De oude navigatiebrug is op het werfterrein neergezet en inmiddels door Wagenborg geschonken aan de stichting amelander musea.

De oude navigatiebrug op Ameland krijgen blijkt lastiger dan het is. Het gevaarte is met 14 meter lengte, 5,70 meter breedte, 8 meter hoogte en een gewicht van 25 ton te lastig om over de openbare weg te vervoeren. Daarom heeft Wagenborg, het moederbedrijf waaronder ook logistieke diensten vallen, bedacht de oude navigatiebrug door het zusterschip te laten vervoeren. Dit betekent dat de Monnik op 10 september van Lauwersoog naar Delfzijl gevaren is om bij de werf de navigatiebrug met behulp van een kraan aan boord te krijgen. Op 12 september is de Monnik vervolgens vertrokken richting Ameland met de navigatiebrug van het zusterschip op het achterdek. De gekozen route voert echter binnendoor over de Waddenzee, waardoor het schip inmiddels tweemaal vast heeft gezeten. Woensdagavond liep het schip vast ter hoogte van Pieterburen. Donderdagochtend bij opkomend water kon het schip de weg vervolgen naar Lauwersoog. Vervolgens liep het schip na vertrek uit Lauwersoog op weg naar Ameland weer vast op donderdagavond. Het schip vervolgt vrijdag zijn weg, maar eenmaal op Ameland is het transport nog niet klaar. Op Ameland zal de brug vervoerd worden met een kraan van Wagenborg Nedlift, via een route langs de zeedijk richting Hollum. In Hollum moet nog een lantaarnpaal worden verplaatst om bij het Maritiem Centrum te kunnen komen.

Navigatiebrug Rottum op Transport
Het stuurhuis van de Rottum, vroeger de Sier, op transport van Delfzijl naar Ameland voor het Maritiem Centrum Abraham Fock

Bezoekers kunnen vanaf volgend jaar de navigatiebrug bezoeken in het Maritiem Centrum Abraham Fock op Ameland.

Bronnen: Ameland.wordpress, Omrop Fryslân

Fotoalbum transport oude navigatiebrug van Delfzijl naar Ameland

Foto’s met dank aan bemanningslid Gerben Borsch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *