20Mar

Spathoek nadert voltooiing na evacuatie-oefening

20-03-2012 door Redmer van der Meer (admin)

De Spathoek van rederij EVT nadert voltooiing nu de indiensttredingsdatum van 30 maart dichterbij komt. De rederij wil de passagiers een veilige overtocht bieden en oefent daarom met het personeel en het nieuwe schip. Zo werd op 6 maart een oefening crisis- en crowdmanagement gehouden en gisteren een evacuatie-oefening.

Sinds het met de keuringsinstanties overeenkomen van de laatste aanpassingen heeft EVT doorgewerkt om per 30 maart te kunnen varen met de Spathoek. De grootste aanpassing was het plaatsen van een Marine Evacuation System (MES), voor een snelle en veilige evacuatie van de passagiers. EVT heeft een MES van de firma Viking geplaatst.

Voor het goed kunnen handelen in een noodsituatie werd er door de EVT geoefend op het evacueren van passagiers. Deze oefeningen werden gecoördineerd door consultantbureau Rood boven Groen uit Harlingen. Bij de oefening kreeg de EVT ondersteuning van de KNRM, die hierdoor ook kan oefenen, en de sleepboten van rederij Tuinman om het schip de te manoeuvreren. De oefening begon gistermiddag rond 13.30 en vond plaats in de industriehaven van Harlingen. Eerst werd er geoefend om de passagiers te evacueren door het MES vanaf het bovendek. De passagiers gingen hierbij door een valpijp naar een reddingsvlot. Vervolgens werd geoefend op het evacueren vanaf het autodek in een reddingsvlot. De oefeningen verliepen volgens de deelnemers goed en eindigde rond 6 uur. De rederij hoopt hiermee tijdens een echte situatie ook de passagiers veilig en effectief te evacueren.

Door het in de vaart brengen van de Spathoek als zeeschip moet de EVT voldoen aan, naar eigen zeggen, krankzinnige eisen. Deze eisen zijn nodig om de veiligheid van passagiers te waarborgen in het geval van een evacuatie. Rederij Doeksen heeft aan boord van de Friesland en Vlieland ook glijgoten en/of meerdere MES staan. Rederij Doeksen heeft op 2 maart 2010 nog een grote oefening gedaan met het evacueren van de passagiers aan boord van de Vlieland.

Vandaag is de Spathoek drooggezet bij Shipdock in Harlingen voor de laatste aanpassingen aan het schip, zodat het schip vanaf 30 maart in de dienstregeling kan gaan varen.

Een fotoreportage van de KNRM Harlingen vindt u hier >>
Een verslag met foto’s staat op Harlingen-online.nl >>

Evacuatie-oefening Spathoek

De eerste evacuatie-oefening vanaf de Spathoek. Via het MES door de valpijp het schip verlaten. Foto KNRM Harlingen.

Evacuatie-oefening 2 Spathoek

De tweede evacuatie-oefening vanaf de Spathoek. Vanaf het autodek evacueren in een reddingsvlot. Foto KNRM Harlingen.

Spathoek op de werf maart 2012

Spathoek op de werf Shipdock in Harlingen. Foto Arn Hagen

Bronnen: Harlinger Courant, Harlingen-online.nl, KNRM Harlingen.Tags: , , , , , ,

Navigatie

Zie ook:

.

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Delen