Weer flinke vertraging veerboot Ameland door laagwater

Vandaag kon de veerdienst van en naar Ameland ook niet vlekkeloos uitgevoerd worden. Door het lage water kon de veerboot Oerd van 16.30 vanaf Ameland maar net aanmeren in Holwerd. De 17.30-afvaart werd omgezet naar 19.30. Uiteindelijk voer het schip met 2 uren vertraging.

Door de harde oostzuidoostenwind wordt het water nog steeds uit de Waddenzee geblazen. De waterstand kwam ongeveer net zo laag als gisteren, maar nu kwam het ongeveer een uur later. Hierdoor kon de 16.30-afvaart vandaag wel aanmeren bij de veerdam van Holwerd. De afvaart liep echter al veel vertraging op, omdat het schip door de lage waterstand niet snel kon varen. Vlak voor de veerdam zakte de snelheid van 3 knopen naar minder dan 1 knoop. Uiteindelijk lag het schip iets na zes uur aan de veerdam. Vanwege de lage waterstand werd besloten de 17.30 afvaart op de tijd van de volgende vaart uit te voeren: 19.30. De 18.30-afvaart vanaf Ameland werd hiermee verschoven naar een later tijdstip. De naar 19.30 uitgestelde afvaart van Holwerd naar Ameland kwam rond 20.35 aan op Ameland. Om 20.45 werd vervolgens teruggevaren naar Holwerd, om de passagiers en vracht van de 18.30-afvaart mee te nemen. Na deze afvaart is het schip weer teruggekeerd naar Ameland, uiteindelijk met meer dan 2 uren vertraging.

Veel mensen vonden in de watertaxi vervangend vervoer, maar dit moeten de passagiers zelf betalen. Het zusterschip Sier kon niet ingezet worden, omdat deze vanwege een werfbeurt in Harlingen ligt. Door de lage waterstand liepen velen 2 uren vertraging op. Deze vertraging is voor Wagenborg overmacht, omdat dit buiten de schuld van Wagenborg is. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het baggerwerk in de vaargeul.

De voorspellingen voor morgen zijn gunstig. Morgen neemt de wind af en draait de wind weer meer richting het westen, waardoor er geen sprake meer is van een behoorlijke verlaging van de waterstand. Daarnaast begint het springtij af te zwakken, waardoor de waterstand morgen een stuk hoger uit zal vallen dan vandaag. Dit betekent dat er eigenlijk geen problemen met de waterstand zijn te verwachten morgen.

De veerdiensten naar Terschelling, Schiermonnikoog en Texel ondervonden geen vertraging door de lage waterstand.

Bron: Marinetraffic

1 thought on “Weer flinke vertraging veerboot Ameland door laagwater

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *