12Jan

Financieel slecht jaar voor Stena Line

12-01-2012 door Redmer van der Meer (admin)

Stena Line heeft afgelopen jaar op de route Hoek van Holland – Harwich geen winst kunnen behalen. Dit lag geheel in lijn met de verwachting uit begin 2011: De toename van de brandstofkosten weegt niet op tegen de omzettoename.

Stena Line kon wel een netto omzettoename boeken. Dit kwam vooral doordat de inkomsten uit het vervoer van personen en personenauto’s steeg. Het aantal vervoerde passagiers in 2011 bleef met 509.000 nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Er werden echter 4% meer personenauto’s vervoerd dan in 2010, namelijk 105.000.

Door de crisis, waar nog altijd geen groot herstel in te zien is, daalde het aantal vervoerde vrachteenheden. In 2010 werden er 300.000 eenheden vervoerd en in 2011 288.000 eenheden. In totaal werd een lichte netto omzetstijging behaald, maar de brandstofkosten stegen met 32%. Hierdoor kon er, net zoals in 2010, geen winst gemaakt worden.

Stena Line verwacht in 2012 een beter resultaat te boeken. De brandstofprijzen zullen waarschijnlijk blijven stijgen, maar Stena Line hoopt op meer vervoer. In 2012 worden in Londen de Olympische zomerspelen gehouden. Hierdoor hoopt Stena Line vooral op een toename van het aantal vervoerde vrachteenheden.

Een ander punt waarin komend jaar ontwikkeld zal worden bij Stena Line is walstroom in Hoek van Holland. Eerder zouden eind 2011 al alle schepen in Hoek van Holland overgaan op walstroom om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zoals het plan nu is, worden de Stena Hollandica en Britannica in maart aangesloten op walstroom. In mei zullen dan de RoRo-schepen Stena Transit en Transporter volgen.

Bronnen: Tranport OnlineTags: , ,

Navigatie

Zie ook:

.

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Delen