13Nov

Terugblik op de storm

13-11-2010 door Redmer van der Meer (admin)

De storm van de afgelopen dagen zorgde voor weinig overlast. Enkele veerboten hadden, vooral door het hoge water, last van de gevolgen van de storm. Hier blikken we terug op de storm van de afgelopen dagen. We beginnen met een terugblik van de gegevens over wind en water.

Wind

De storm haalde donderdagmiddag een maximale windsnelheid van 73 km/h, 8 Bft, op Hoorn, Terschelling. Op vrijdagochtend werd een maximum windsnelheid van 68 km/h, 8 Bft, gemeten. Beide dagen werden er windsoten van meer dan 100 km/h gemeten. (1)

Water

Het water kreeg bij hoogwater gisteren een verhoging mee van ca. 1,5 meter. Dit betekende dat het water op Terschelling op 2,3 meter boven NAP kwam. Op de andere plaatsen in Nederland zal dit ook ongeveer dezelfde verhoging geweest zijn. Buitengaats bij Vlieland werd vrijdagochtend een significante golfhoogte gemeten van ca. 6 meter. (2)

Gevolgen

Uit de cijfers blijkt al dat het geen heel ernstige storm was. Toch waren er wel wat gevolgen voor de veerdiensten in Nederland.

Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog liep de veerdam onder water. Hierdoor werden de afvaarten van de Esonborg geschrapt (3). Ook werd de afvaart van veerdienst om 13.30 vanuit Lauwersoog verschoven naar 14.30. Hiermee werd ook de 14.30-afvaart vanaf Schiermonnikoog verplaatst naar 15.30 (4). Wâldnet heeft een fotoreportage van het hoge water op Schiermonnikoog en Lauwersoog gepubliceerd, deze vind u hier.

Ameland

Ook op Ameland liep de veerdam onder water. Enkele foto’s hiervan vind je op Vandijkonline.blogspot.com. In Holwerd kon het onderste gedeelte van de parkeergarage niet gebruikt worden. Op Ameland moesten auto’s onder politiebegeleiding over de veerdam rijden. Persbureau Ameland maakte een filmpje over de hoge waterstand op Ameland. De veerboot tussen Holwerd en Ameland voer wel, maar met vertraging. (5) (6) (7)

Terschelling

Op Terschelling stond het water niet extreem hoog. Het water kwam net over de kade. Op Terschelling gingen echter diverse veerdiensten niet of op een andere tijd. Zo gingen de 9.45 veerboot Harlingen -> Terschelling en 12.30 veerboot Terschelling -> Harlingen niet, vanwege het hoge water. Hierdoor ging er een extra sneldienst om 9.30 vanaf het eiland en om 10.30 vanaf Harlingen. De 12.30 sneldienst vanaf Harlingen vertrok om 13.15, in verband met het hoge water. (8). Ook EVT voer niet, omdat deze het niet verantwoord vond om te varen met passagiers, zo melde een medewerker van EVT op de kade van Harlingen
Hessel Buren, van Tugsalvage.nl, maakte op Terschelling deze foto’s:

Harlingen

Ook in Harlingen stonden aardige golven en stond het water hoog. De kade waar normaalgesproken de veerboot naar Vlieland aanmeert, was onder water gelopen. De kades voor de sneldienst en de veerboot naar Terschelling stonden nog niet onder water, maar waren wel moeilijker bereikbaar voor de schepen. Ik maakte zelf onderstaande foto’s in Harlingen:

[svgallery name=”MS Tiger Storm 12-11-2010″]

Ook maakte ik dit filmpje van de Tiger:

Vlieland

Ook op Vlieland liep de veerdam net onder water. De middagboot (11.45 vanaf Vlieland en 13.15 vanaf Harlingen) werd geschrapt in verband met het hoge water. (9)

Van de aankomst van de ochtendboot plaatste Vliestroom Nieuws een mooi filmpje op youtube:

Texel
Uit het feit dat er geen nieuwsberichten over de storm op Texel zijn, zal er daar weinig overlast zijn geweest. Wel is er een filmpje op Dumpert geplaatst waarin mensen op het buitendek van de Dokter Wagemaker in de wind staan:

Harde wind op Dokter Wagemaker

Internationaal

Op de internationale routes vanuit Nederland is er weinig hinder geweest van de storm. Er is helaas wel een sleepboot, de Fairplay 22, omgeslagen bij het assisteren van de Stena Britannica donderdagmiddag. Meer informatie hierover vind u op Schuttevaer. Mijn medeleven gaat uit de nabestaanden van de overleden bemanningsleden. Ook voor de gewonde bemanningsleden een voorspoedig herstel gewenst!
Bij harde wind maken de veerboten vaak gebruik van sleepboten. De veerboten hadden dit keer weinig last van de golven, omdat de golven niet dwarsscheeps op het schip sloegen door de westenwind. In Hull moesten de passagiers via de autobrug van boord. Verder verwachtte Stena Line alleen wat meer pilletjes tegen zeeziekte uit te delen. (10) Ferryonline meldt dat de veerboten van en naar Newcastle vertraging hebben. (11)

Stena Britannica krijgt sleepbootassistentie in oktober 2009

Stena Britannica krijgt sleepbootassistentie in oktober 2009

Bronnen:
1 Buienradar
2 Actuele Waterdata (Rijkswaterstaat)
3 Wagenborg Passagiersdiensten
4 Wagenborg Passagiersdiensten
5 Telegraaf
6 Persbureau Ameland
7 De Pers
8 Rederij Doeksen
9 Vliestroom Nieuws
10 Telegraaf
11 FerryonlineTags: , , , , , , ,

Navigatie

Zie ook:

.

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Delen