20Nov

Mogelijk nieuwe veerdienst Stavoren-Amsterdam

20-11-2010 door Redmer van der Meer (admin)

D66 in de nieuw te vormen gemeente Zuidwesthoek (in Friesland) wil laten onderzoeken of het mogelijk is om een nieuwe veerdienst op te zetten tussen Stavoren en Amsterdam.

Het bedrijf Aqualiner, een dochter van de Doeksen Transport Group, waar Rederij Doeksen ook onder valt, zal een onderzoek doen naar de haalbaarheid van deze bootverbinding.

Als uit dit onderzoek een positief resultaat komt, dan kan de veerdienst over 2 jaar beginnen. Een eerste verkenning komt tot de conclusie dat de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen een probleem vormt voor de verbinding. Er wordt gedacht aan het gebruiken van een hovercraft, zodat deze over de dijk kan ‘vliegen’. Waarom geen gebruik gemaakt wordt van het naviduct bij Enkhuizen is niet bekend, maar dit zou kunnen komen door de wachttijden die hiermee gepaard kunnen gaan.

De afstand tussen Stavoren en Amsterdam over water is circa 70 km. De snelle low wash catamarans van Aqualiner zouden deze afstand in 1 uur en 40 minuten af kunnen leggen. Op het moment is de snelste openbaarvervoerverbinding tussen Stavoren en Amsterdam meer dan 3 uren. Door de treinverbinding tussen Stavoren en Leeuwarden, zou dit voor veel reizigers een kortere reistijd kunnen betekenen. Echter wordt in 2013 ook een nieuwe spoorlijn tussen Zwolle en Schiphol geopend, via Lelystad. Waarschijnlijk heeft dit een grotere reistijdwinst tot gevolg dan de veerdienst tussen Stavoren en Amsterdam.

Bronnen: Omrop Fryslan, Aqualiner, 9292ov.nl, Google Earth.Tags: , ,

Navigatie

Zie ook:

.

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Delen